Als ik een Indiase curry klaarmaak, hoort deze rijst erbij. Helaas zoek ik me telkens suf naar het recept, omdat ik het nergens heb opgeslagen en altijd vergeet wie ook alweer de schrijfster was. Omdat ik doodsbang ben dat het ooit ineens van de website van NRC verdwijnt (waar ik het uiteindelijk toch altijd vind), neem ik het hier over. Met heel veel dank aan Elsje Jorritsma die het ooit uit een obscuur oud vegetarisch kookboek (haar woorden) haalde en met de NRC-lezers deelde.
Amandelrijst voor 4/5 personen:
1 kop basmatirijst
2 koppen warm water
4 kardemompeulen
kleine tl zout
1/4 tl koenjit (ook wel kurkuma genoemd)
3 el ghee of olie
een stuk kaneel van 4 cm
6 kruidnagels
100 ml gebrande, ongezouten gehakte amandelen
250 ml diepvrieserwten
Breng water, zout en koenjit aan de kook. Verhit in een andere pan de ghee of olie, en fruit daarin het kaneelstokje, de kruidnagels, geplette kardamompeulen en de amandelen. Voeg dan de rijst toe en fruit nog een minuut of twee, tot de korrels wittig worden.
Giet het kokende koenjitwater erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het dan op een heel laag vuur 15-20 minuten sudderen. Voeg na 10 minuten ook de diepvrieserwten toe.