Een broodje bami? Nee. Bánh Mi… Bami? Nee, B-Á-N-H MI. Oh, bami. Zucht…
Bánh mi dus. Vietnamees voor een broodje met iets. Door de Fransen (koloniale periode) ingebracht. Lekker.
Bánh mi met wortel, radijs en gehaktballetjes
Voor 4 sandwiches
- groot wit stokbrood, in vier stukken gesneden
- halve winterwortel, in dunne reepjes (julienne) gesneden
- bosje radijs of een halve rettich, in heel dunne plakjes gesneden
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- zout en peper
- 300 gram half om half gehakt
- 3 bosuitjes, fijngesneden
- 2 eetlepels fijngesneden basilicum
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel srirachasaus (of sambal of extra rode peper en een teen knoflook)
- halve rode peper, fijngesneden
- arachideolie
- verse koriander
- kwart ijsbergsla in reepjes
- mayonaise naar smaak
Vermeng de wortel, radijs, rijstazijn, suiker met flink peper en zout in een schaal.Laat een uur op kamertemperatuur staan. Schep regelmatig om. Laat daarna uitlekken in een zeef.
Meng ondertussen het gehakt met de bosui, basilicum, vissaus, srirachasaus en peper en zout. Vorm er balletjes van ten grootte van golfballen.
Bak de balletjes in wat arachideolie.
Besmeer de stokbroodjes met mayonaise. Beleg ze met de ijsbergsla, koriander, de uitgelekte wortel/radijs en de balletjes.