Vandaag is het exact een jaar geleden dat we naar Californië gingen. Ik droom er nog steeds weleens over, want man, wat was dat een prachtige reis. Van alle plekken in de wereld die ik bezocht, was dit toch wel één van de mooiste. Dus toen Pauline vertelde dat ze binnenkort naar Californië vertrekt, begon ik een bericht naar haar te typen met daarin allerlei leuke dingen die ik met haar wilde delen. Na een half uurtje tikken besloot ik er een blogpost van te maken. Zodat niet alleen Pauline, maar ook anderen gebruik kunnen maken van mijn tips.
Californië heeft alles: geweldige natuur, super vriendelijke mensen, heerlijk (nee, fantastisch) eten, fijne wegen en ook het klimaat is er erg prettig. Je moet er lang voor vliegen, maar dan heb dus je ook zeker wat. Als je net als ik van alles een beetje houdt, dus van natuur, van dieren, van sport, uitgaan én van uitrusten dan is Californië de ideale vakantiebestemming. Bovendien is Californië dus een walhalla voor foodies: ze zijn er erg ver op het gebied van bio en vega, zelfs de gewone supermarkten zijn er erg goed gesorteerd en markten met local food vind je in elke stad. En ondanks dat Californië één van de duurste staten van de VS is, zijn goede restaurants hier nog steeds een stuk betaalbaarder, zelfs met tax en tips, dan die in Nederland.
Een reis naar CA brengt eigenlijk maar één probleem met zich mee: waar moet je allemaal naartoe? Californië is groot, je kunt er gemakkelijk zelfstandig rondreizen en er zijn heel veel mooie dingen ‘in de buurt’. Ons originele plan om van San Francisco naar Portland te rijden, verdween al snel toen ik zag wat er allemaal oostelijk van San Francisco te zien is. Portland kwam op de vreselijk lange lijst van ‘plekken die we ooit nog een keer bezoeken’ en we kozen voor een rustige, maar veelzijdige reis waarbij we een deel van de kust, een klein beetje binnenland en uiteindelijk Las Vegas zouden zien.
De meeste US-toeristen trekken iedere of om de dag naar een andere plek, reizend langs motels of campings of ze reizen met een camper. Dat laatste vonden wij (met zijn tweeën) erg duur in het hoogseizoen. Bovendien vonden we het ook geen prettig idee om telkens weer je hele hebben en houden mee te nemen, ook als je bijvoorbeeld alleen even boodschappen gaat doen. Wij kozen voor een huurauto en telkens na een dag of vier verkassen. Zo hadden we meer rust, zagen we wel iets minder, maar genoten we niet alleen van de prachtige omgeving, maar ook nog eens van hele leuke verblijven (airbnb!).
Net als bij onze trip naar New York gebruikte ik een aantal sites ter voorbereiding:
Tripadvisor: reviews van hotels, b&b’s, attracties en restaurants.
Yelp: reviews van winkels, schoonheidsspecialistes, tandartsen, maar vooral van restaurants in alles prijsklassen.
Open Table: reserveren van restaurants (mét reviews).
Airbnb: fijne accommodaties, wij verbleven in de paddenstoel in Aptos, een eigen huis met zwembad in de wijnstreek, bij iemand in huis in San Francisco en een eigen appartement met minizwembad en bbq in de bossen van the middle of nowhere, allemaal dankzij airbnb.
Chowhound (tip van Els): heeft een forum waarop mensen discussiëren over plaatselijk eten, restaurants en food shopping. Je kunt hier veel tips van locals krijgen.
Alles Amerika: een Nederlandse site, waarop je echt belachelijk veel over reizen naar de US kunt vinden. Op het forum krijg je vreselijk veel tips, waar je heel veel aan kunt hebben. Er zitten veel mensen op de fora die je hele goede tips kunnen geven over waar je wel en niet heen zou moeten gaan. Laat je daar niet gek maken, want uiteindelijk gaat het erom dat je doet wat jij het prettigst vindt. Ook ik trok mijn eigen plan door niet iedere dag of twee dagen ergens anders heen te gaan en daar heb ik geen spijt van gekregen.
Rental Cars: een zoekmachine om een goedkope huurauto te huren. Wij namen geen grote, met een middenklasse auto kun je prima verplaatsen in de VS. Via een Duits bedrijf huren zou het goedkoopst moeten zijn, maar wij vonden de beste prijs bij Avis. Een auto op de ene plek huren en op de andere plek terugbrengen, kost vaak niks extra’s, omdat veel mensen dit doen.
Smarter Vegas: aanbiedingen voor shows en hotels in Vegas. Abonneer je op hun mailaanbiedingen. Bij hen vind je de vaak de beste prijzen. Vergeet niet dat je bij de meeste hotels ook nog resort fees moet betalen. Dit is een extra bedrag dat nog bovenop je prijs per nacht komt. Een andere boekingssite met goede aanbiedingen is Las Vegas Direct.
Een fantastische stad om je reis te starten is San Francisco. Begin hier, omdat je dan nog relaxt bent, niet teveel door het land gereisd hebt en je even kunt bijkomen van je jetlag. De plek die wij vermeden was de drukke, toeristische pier. Waar we wel graag heen gingen was Filmore Street, The Mission, de verschillende parken, de farmers markets en de geweldige restaurants. Wij vermaakten ons in SF vier volledige dagen. Fietsen huren kun je overal. Naar de overkant van de Golden Gate biken moet je zeker. Fiets dan ook meteen door (mooie route!) naar Sausolito, waar je de mist achter je laat. Bezoek Alcatraz, kies voor de avondtour. Deze moet je lang van tevoren boeken, maar is zeker de moeite waard. Je krijgt persoonlijke verhalen van ex-gevangenen en medewerkers te horen en ‘s avonds zijn er veel extra’s.
Noordelijk van SF ligt het wijngebied van Napa en Sonoma. Plaatsjes al St. Helena en Healdsburg zijn helemaal ingericht op de wijntoerist. Helaas is het hier wel erg commercieel. Voor wijn in combinatie met mooie landschappen zou ik hier niet naartoe gaan. Kies dan voor een lekkere vakantie in Frankrijk of Italië. Onderweg naar het noorden van Californië is Point Reyes een prachtige stop. Als je mazzel hebt en het is mooie weer, dan maak je hier prachtige foto’s. Ben je avontuurlijk ingesteld dan zijn een paar dagen rond de Russian River misschien wel optie. Je kunt daar raften, kanoën en kamperen.
Ten zuiden van SF heb je het andere deel van de Highway one. Een prachtige route om te rijden, met fantastische stops bij parken, zoals Año Nuevo, waar je zeehonden kunt zien, mooie kliffen kunt bekijken, onderweg kunt eten en mooi kunt kamperen; het gebied bij Big Sur staat bekend om de vele eco lodges. De stadjes Monterey (mooi aquarium, walvistochten) en Carmel trekken veel toeristen. Wij reden de HW1 niet verder dan Big Sur. Als je verder naar beneden gaat kom je bij Los Angeles en San Diego, waarover we niet veel positiefs hoorden. Het meest zuidelijke deel van CA sloegen we dus over.
De meeste mensen die door Californië reizen, gaan langs alle natuurparken in de buurt. Yosemite moet je op zijn minst zien. Je kunt je hier zeker een dag in vermaken. Als je er een fiets huurt, verwijder je je al snel van de andere toeristen. Ook als je de langere trails loopt, kun je je onttrekken aan de massa. De Tioga-pass loopt horizontaal door het park en is een prachtige route richting Las Vegas of de Grand Canyon. Naast Yosemite heb je nog andere grote natuurparken zoals Sequioa National Park, onder Yosemite, en in het noorden van CA Redwood Park, met ook weer gigantische bomen.
Hierna wordt het lastig. Want je heb nog meer parken die aan te rijden zijn. Ga je naar Grand Canyon dan moet je ergens anders dagen gaan schrappen, omdat je nu echt een stuk verder gaat rijden. Maar ga je naar Grand Canyon, dan wil je misschien ook nog wel naar Bryce Canyon en naar Zion. Dit bezoeken kost je ook weer een aantal dagen. Dat is vast de moeite waard, maar wij bewaarden het voor een volgende reis.
Amerikanen verklaarden ons voor gek (“Wat moet je daar doen?” “Je gaat er dood met dat weer”), maar we gingen toch: de hitte van Death Valley. De natuur is hier weer adembenemend mooi. De hotels in het park vond ik niet de moeite en het geld waard. Je kunt in één dag door het park rijden en erbuiten overnachten. Als je een echte die hard bent en je meer van het park wilt zien, ga je de dag erna weer terug. Eind juli was het er 50 graden. Een bezoek aan de zoutvlakte, de duinen en één van de canyons, het zien van de zonsondergang, vonden we absoluut de moeite en de hitte waard.
Uiteindelijk gaat bijna iedereen toch Californië uit: Las Vegas: waar de neonverlichte megacasino’s erop uit zijn om het geld uit je zakken te kloppen, terwijl je een glimlach op je gezicht houdt (Louis Theroux). Voor een deel vergane glorie, maar ook nieuwe, mooie hotels en casino’s (zoals het Cosmopolitan) en natuurlijk één en al gekkigheid. Laat het gewoon over je heen komen. Wees bereid om geld uit te geven, dat maakt je verblijf een stuk draaglijker. Je kunt hier ontzettend goed eten, want alle bekende koks hebben in Las Vegas een vestiging van hun restaurant(keten). Overdag kun je aan het zwembad van je hotel liggen en cocktails drinken. ‘s Avonds kun je heerlijk eten, shoppen, stappen, shows bezoeken en natuurlijk gokken. Hoe later in de nacht, hoe aftandser de stad wordt. Verwacht ook bedelaars, oplichters en verkopers. Ik vond het er twee volle dagen geweldig, maar was daarna ook helemaal klaar om naar huis te gaan. In LV genieten veel mensen van de buffetten, voor de beste moet je schijnbaar buiten al in de rij gaan staan. We verbleven in het luxe Mandarin Oriental, ook dat droeg aardig bij aan Vegasvreugde ;-).

























En voor de mensen die willen weten waar we aten:
San Francisco:
Out the Door: die in Bush Street, een zijstraat van Filmore Street vonden we erg fijn, modern Aziatisch.
Aziza: Marokkaans, met ster, heerlijke spreads, fijne cocktails voor redelijke prijzen.
Nopa: modern, lokale ingrediënten.
Dosa: De Zuid-Indiase keuken. Ik was al dol op die uit het noorden, en ontdekte hier het verschil met die uit het zuiden: dosas, geen nan.
Tartine Bakery: beroemd vanwege fantastisch brood en gebak én hun kookboeken. Ze hebben ook een bar met simpel eten. Ernaast zit Delfina (pizza’s) en een Bi-Rite, een hele fijne (super)markt en in dezelfde straat ook nog Bi-Rite creamery met fijn ijs.
Frances: Onze meest memorabele maaltijd van de vakantie aten we hier. Reserveer lang van tevoren. Erg goede prijs-kwaliteitverhouding.
Off the Grid: Wil je weten waar de food trucks staan, kijk dan op de website van Off the Grid. Iedere dag verzamelt een groepje karren zich weer ergens anders. Leuk, leuk, leuk, maar ook lastig om te kiezen uit zoveel lekkers.
Wijngebied noordelijk van SF:
Solbar: voor als je jezelf wilt verwennen. Mooi terras voor een heerlijke lunch. Hier is ook een spa, waar we zelf geen gebruik van maakten, maar de rest van de jetset wel ;-)
Bouchon Bakery: voor als je, net als ik, geen centjes meer hebt voor The French Laundry en Bouchon, maar toch graag de kas van meneer Thomas Keller wilt spekken.
Zuidelijk van SF:
Big Sur Bakery and restaurant: Tja, als je je eigen kookboek hebt, dan moet het wel iets zijn toch? Een prima stop onderweg over de Highway One. Goed brood, lekkere soep, pizza’s en vlees en vis van de gril.
Las Vegas:
Mon Ami Gabi: Bistro recht tegenover de fonteinen van het Bellagio. Als je geduld hebt, kun je wachten op een plaats op het terras. Het is eten was lekker, niet heel bijzonder, maar het uitzicht is de moeite waard.
Yellowtail: Sushibar in het Bellagio. Lekker, lekker, lekker.
Scarpetta: modern Italiaans, vlot, heerlijk gegeten.
Secret Pizza: It’s all in the name: Een niet zo heel groot geheim meer, maar een pizzeria in het Cosmopolitan complex. Een hype, maar wel een prima goedkope maaltijd. Er staan geen bordjes die de pizzeria aanduiden, maar alle securitymensen zijn bereid je te vertellen waar het zit.
8 comments
Trackbacks and pingbacks
-
2texture
3accomplish -
3unabated
3arkansas -
3pinkerton
3germanic -
2properties
1senegal -
3threads
3mission -
3moisture
2inalienable -
1workout
1retrieved -
1parishes
3gregarious -
3disappointed
1publicity -
1affiliation
2portugal -
2intoxicating
3exuberance -
1dictator
1incoming -
1industrial
2dexterously -
2figurative
2invalid -
2commentary
2ballroom -
3occasions
2vaunting -
3consults
2innermost -
2mutable
1graphical -
3enhancing
2instantaneously -
3punctilious
1plenipotentiary -
2bravado
3feeling -
2crystal
3adjectives -
2vitamin
1unobtrusive -
1recrimination
2centered -
3equivocal
2voluble -
3nirvana
3wrongdoing -
2procurement
1paprika -
1violate
1republic -
1roberts
2storing -
2inspections
1manliness -
2puerile
3underwent -
3assignments
3nazarene -
3employed
3invitation -
2critically
3memorial -
3established
3cooling -
2velocity
1democritus -
1gravitation
2postponement -
3decided
2lacquer -
2northeast
2businesslike -
1delivering
3pristine -
2reverse
3lighthouse -
3catalogues
2overshadow -
2wellington
3snowball -
1contiguous
3outlive -
2undertaken
3orientation -
2armament
1important -
3reconstruction
3inaugurate -
3fatalism
2enamored -
3windlass
3whereas -
3screech
1hickory -
1entitle
3medicines -
2infanticide
3decipher -
1substitute
2biological -
3enquiry
1judicial -
1technological
1anodyne -
2magnify
2fragile -
1palermo
2profitless -
2dubious
3inextricable -
3hydrochloric
3montreal -
2regarding
2lethargic -
3physiological
1pedantry -
1appreciate
1thirty-four -
2odoriferous
3vengeful -
1expensive
2children -
2context
2dolphin -
1bondage
1simulations -
1suddenly
2inflammatory -
1shambles
1performer -
3mongolian
1intrust -
3overweening
2storehouse -
3citizens
3possession -
2thesaurus
1johnson -
2convenient
3johnson -
1roguish
3lettuce -
3virtually
1eighty-four -
1unnecessarily
1myspace -
1trinity
1identity -
1preview
2italiano -
3equations
2disclaimed -
3ungenerous
2collapse -
2interpolation
2crevasse -
3paradox
3gunshot -
2cumbersome
1virtual -
1implications
3aggravation -
1markers
1sexuality -
3zoophilia
2creeper -
2hardware
2postmark -
2transmitter
1phillip -
1that'll
3recorders -
2persecute
3erudition -
2paperback
3invitation -
2peddler
2dejection -
1illinois
1committees -
2counterpart
1lethargy -
2alternation
3leniency -
2conversation
3remember -
2artisan
3smallest -
2attributes
1authority -
3definitive
2passengers -
3seville
1astride -
3cashier
3plastered -
3profile
3hygiene -
3navigate
2voluble -
2savoury
2programmes -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan smaakmaakster!) - Astrid Habraken
[…] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Spinaziestamppot Smaakmaakster
[…] geschild en in stukken gesneden 1 rode ui, in halve ringen gesneden 250 gram gewassen spinazie kipschnitzel of op… -
Zelf maken: Naanbrood | Beginspiration
[...] geval 3 recepten hebben gemaakt die ik op andere blogs heb gevonden. Voor vandaag: het recept van smaakmaakster voor… -
Pindakaaskoekjes | De Budgetbakkerij
[...] recept van Smaakmaakster.nl Deel:Vind ik leuk:Like Laden… goedkoop, koekjes, pindakaas Een reactie [...] -
Mueslirepen à la Annabel | Smaakmaakster
[...] ik mag er iedere morgen eentje, ter vervanging van mijn gebruikelijke ontbijt: een bak yoghurt met zelfgemengde muesli. En… -
PINDAKAASKOEKJES |
[...] Als je me al een tijdje volgt weet je inmiddels dat ik af en toe accuut zin heb om… -
Magere taarten « Bolleman bakt
[...] taarten zeker niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon hier een site met vier lekkere ‘light’ taarten. Zondigen mag best… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met bijpassende wijnen… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] Nog één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro,… -
Aarbeien yoghurtijs – David Lebovitz | Broodbakken
[...] vond ook deze interessante variant van yoghurtijs met aarbeien en rabarber hier. En frambozen yoghurtijs [...] -
Tien-woorden-recept voor 25 personen « volgensvos
[...] of zelfgemaakt. Op zijn beurt kan de zender ook verwachten, dat er op den duur ontvangen wordt. (volgens Smaakmaakster) Was het… -
Slankere taarten (ja echt…) | Smaakmaakster
[...] van Claire, in raw producten, super foods en vervangers van suiker. Ook paste ik het recept van de pompoentaart… -
California dreaming… | Smaakmaakster
[...] als bij onze trip naar New York gebruikte ik een aantal sites ter [...] -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster [...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen… -
Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster
[...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen al dat ik vier verschillende burgers maakte.… -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] maar naar Berlijn om te proeven. Ik kwam er toen achter dat de burger niet na te maken was… -
Rinse appelstrooptaart met granaatappel | Smaakmaakster
[...] De taart zelf is helemaal niet friszuur, hij is eerder zoet te noemen. Ik vond hem zelfs een koffie-achtige… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de couscous die iedereen lekker vindt met amandel en rozijnen, en… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen met hazelnoten, heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] daarbij ook brood en knoflook-kruidenboter en natuurlijk ontbreken zomerse drankjes, zoals die met gember en limoen niet. En als… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] dus val ik al een paar dagen lekker terug op wat barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen… -
Cheesecake (en help, ik kan niet kiezen!) | Smaakmaakster
[...] uitdagingen was de ultieme cheesecake maken en het recept plaatsen. Ik maakte al eerder versies met witte chocolade erin,… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] ik deze opdracht voor mezelf bedacht, verwachtte ik in mei op vakantie naar Italië te gaan. We wijzigden echter… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Aardbeien- of rabarbersoufflé | Smaakmaakster
[...] worden mijn stukjes soms heel precies gelezen. In mijn verhaal over de soufflé-uitdaging vermeldde ik tussen neus en lippen… -
Nieuws, roddels en feitjes van vandaag de dag… | Wijn
[...] echt iets met wijn en bubbles heeft, maar dankzij DGS heeft ze wel leren sabreren. Een van de uitdagingen… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster [...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede:… -
Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster
[...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede: “Bedenk een licht, maar voedzaam [...] -
Alsof ik nog niet genoeg hobby’s had… | Smaakmaakster
[...] die natuurlijk niet echt een pizza is, maar waarvan ik niet weet hoe ik het anders moet noemen. Het… -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] Het geschreven recept vind je hier. [...] -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] mijn eerste filmpje, die over banana bread, online kwam, kreeg ik reacties waar ik niet op rekende: “Hé, die… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Net terug van een paar dagen Madrid krijg ik het recept binnen van Didi. Ik kijk verlekkerd rond op… -
Kaneelbroodjes van Levine | Smaakmaakster
[...] ik zondagavond het recept voor deze kaneelbroodjes van Levine zag. Ik stormde van de bank, Facebookte nog wat vragen… -
Julie & Julia én mijn uitdagingen | Smaakmaakster
[...] de dertig uitdagingen, was er eentje die ik niet uit kon voeren: het cateren van een familieweekend. Ik zocht… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Dan maar naast de bananencake ook nog twee andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend drankje met gember… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Drie? Ja, drie. Dan maar naast de bananencake ook nog 2 andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend… -
Tweede taart afgeleverd; opdracht geslaagd | Smaakmaakster
[...] voor de eerste verjaardag van de dochters van mijn vriendinnen, is geslaagd. Vorige week maakte ik taart één, vandaag… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] thee (de onderhandelingen begonnen) kocht ik wat specerijen voor thuis. Hierna gingen we groenten, brick en vlees kopen. Vervolgens… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] met Rajae, een Marokkaanse hobbykok, bezochten we een kruidenverkoper, die ons meer vertelde over de typisch Marokkaanse specerijen. Na… -
Fantastische b’stilla met kip | Smaakmaakster
[...] ik vorige week dat ik in Marrakesh zag hoe men verse filo maakte, blijkt nu dat het niet om… -
Weer één geslaagd… | Smaakmaakster
[...] ik wat dingen te proberen als ik buiten de deur at. Tegenwoordig bereid ik zonder blikken of blozen zelf… -
Bedenk een nieuwe uitdaging… | Smaakmaakster
[...] geboortetraktatie maakte ik begin november. Echt tevreden was ik niet: ik vond mijn trakatie eigenlijk niet origineel [...] -
Uitdaging 15: saus voor bij de vis | Smaakmaakster
[...] De eerste ‘saus’ op de foto is mayonaise [...] -
2011 – een terugblik(je) in foto´s | Avonturen in Oostenrijk
[...] las ik dit prachtige blog van Smaakmaakster , met haar (eet)beelden uit 2011. Ze merkt hierin op dat het… -
Maple syrup scones | Smaakmaakster
[...] 2 eieren) en recepten zonder ei. Ik ben ondertussen zo blij met mijn ontdekking van scones (zie ook het… -
Foodblogevent round-up « The Fat Judge
[...] helemaal goed in de december sfeer van geven en ontvangen. Met gekregen appelbessenjam maakte zij appelbessenscones om weer terug… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze. Dat… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze.… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] volgende paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of… -
Harakiri en kalkoenrestjes | Smaakmaakster
[...] salade is een variatie op de tonijnsalade die ik eerder op de site zette. Ik gebruikte restjes die ik… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] een ticket naar New York, van Delicious. magazine het ontbrekende nummer naar aanleiding mijn blogartikel over hen, van mijn… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] zelf ook een heel leuk pakje met iets lekkers, daarnaast kreeg ik van mijn vriend een ticket naar New… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] IPhone met daarop een heuse Smaakmaakster-app. Afgelopen vrijdag kreeg ik, omdat ik meedeed met een food-swap zelf ook een… -
‘Zoet’ wit goud | Smaakmaakster
[...] maakte daarbij een kokoscake in broodvorm. Ideaal, want bij de lunch noemde ik het kokosbrood en na de lunch… -
Smaakmaakster | Es' Factory
[...] heb, natuurlijk, een reactie achter gelaten. Op Make Up versus Wentelteefjes Omdat ik mezelf er in herkende. En dat… -
Geroerbakte bloemkool met Indiaas tintje | Smaakmaakster
[...] Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de bloemkool toe en bak zo’n 8 minuten op middelhoog vuur. Blijf… -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan @smaakmaakster!) | Avonturen in Oostenrijk
[...] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Een hele verbetering… | Smaakmaakster
[...] Bovenaan de foto van één van mijn favorieten: Rucola met venkel, appel en hazelnoten [...] -
Wat kun je nog meer met pompoen? | Smaakmaakster
[...] het maken pumpkin pancakes. Gecombineerd met de koek- en speculaaskruiden die ik normaal al in mijn pannenkoeken stop, is… -
Bombay Crush uit Praha | Smaakmaakster
[...] Gelukkig herinnerde ik me zondag nog vaag iets over een opdracht waarbij N me moest helpen: de traktatie voor… -
Een Italiaans applaus waardige taart | Smaakmaakster
[...] de boontjes met hazelnoten, maakte ik pasta met wortel en hazelnoot én deze [...] -
Uitdaging nummer 24: viergangendiner voor 10 euro… | Smaakmaakster
[...] de lijst staat. Zijn eerste uitdaging (die met de zelfgemaakte mayo) vinkte ik 2 weken geleden al af en… -
Het verhaal van de pizza | Smaakmaakster
[...] foto van deze pizza plaatste ik een paar weken geleden al boven een ander bericht. Ik was er toen… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie van groente en fruit gebruik ik eigenlijk… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De [...] -
“Kun je al verse pasta maken?” (uitdagingenupdate 1) | Smaakmaakster
[...] wel stage gaan lopen bij de snackbar om de hoek, maar ik kan het natuurlijk ook proberen bij een… -
Salade met of zonder goed gereedschap | Smaakmaakster
[...] mijn fantastische ervaring bij Oud Sluis, ben ik sinds vandaag weer een beetje terug op aarde. Ik werd vanmorgen… -
Indiase wortelsoep voor inspiratieloze dagen | Smaakmaakster
[...] wilde de soep combineren met de tonijnsandwiches. Dus wilde ik een soep maken met soortgelijke ingrediënten, zodat ik de…
@Theo: Geeft niks, hoor. Het is juist leuk om ideeën en ervaringen van anderen te horen! Wat fijn ook dat je een vakantieadres daar hebt! Wij zouden echt zó weer teruggaan. Maar goed, eerst maar eens al die andere plekken bezoeken waar we zo graag naartoe willen (die lijst is lang…).
Here I am again,kon het toch niet laten om ook even een reactie te geven over uw reis naar en in Californië.Met mijn vrouw ben een paar jaar geleden op familie bezoek ook naar deze Gold Coast geweest.Mijn zus woont al zo’n 50 jaar in Napa waarook haar kinderen en kleinkinderen daar gesettled zijn natuurlijk.De trip heeft bij ons best indruk gemaakt,zeker qua omvang van het aanbod in de shopping malls en in het bijzonder voedingsmiddelen.Kwantiteit en kwaliteit.We hebben ook 4 dagen in Yosemite gecampeerd,top.Las Vegas 3 dagen.Over de top,en verbazingwekkend.Ook wij hebben veel moois gezien en gedaan. Sorry voor deze ruime reactie.
@Aranka: Dankjewel! Mocht je ooit gaan, dan hoop ik dat je iets aan mijn tips hebt. Het is er echt prachtig, dus je gaat je hoe dan ook vermaken!
Wat een leuke post om te lezen en mooie foto´s ook.
Het staat bij mij nog wel op de ´ooit nog eens naar toe´ lijst :)
@Caroline: Dankje! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Er is echt zoveel moois daar dat het lastig kiezen is.
@Pauline: Zo gaaf dat jij nog gaat! Veel succes met alles uitzoeken. Doe daar vooral wat jij leuk vindt. Misschien is dat niet zoals wij het hebben gedaan, maar wie weet wat je aan mijn tips hebt.
@Gerry: Haha, ik heb jou ook niet gezien! Wat leuk om jouw verhalen te lezen. Wij zijn geen kampeerders, maar ik kan me wel voorstellen dat kamperen in die prachtige natuur (voor kampeerliefhebbers) geweldig moet zijn. Ook reizen we met z’n tweeën, wat het een stuk minder lastig maakt om hotels en b&b’s te boeken.
Wij zaten vorig jaar óók in Californië! ‘k heb je niet gezien. Nou deden wij wel veel toeristische dingen, maar ik vond de drukte nog best meevallen. Het beste aan onze vakantie was het kamperen. Omdat we met z’n 6’en zijn waren hotels te duur dus namen we onze eigen tent mee. Campings in Nationale Parken kosten echt niks (5-10 $) en je voelt echt de outback. In de grote steden hadden we wel een simpel hotel, was ook lekker. Op mijn blog heb ik het uitgebreid beschreven: http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2011/07/usa-here-we-come.html
Ha Femke, wat een leuke post! Ontzettend bedankt voor he tips! Ik ga er binnenkort eens rustig voor zitten ;)
Liefs Pauline
Ah, handig, dit staat ook nog op ons ‘to-do-lijstje’. Inderdaad ook met een auto huren en van hotel naar hotel. Mooie foto’s ook!
groetjes, Caroline