Smaakmaakster

Een blog over eten, reizen en uitdagingen

  • Blog
     
  • 30 uitdagingen
     
  • Favorieten
     
  • Recepten
     
  • Smaakmaakster
     

Home Page > Recepten > De beste cake van 2017

De beste cake van 2017

icon-calendarDate: 7 January 2018

icon-commentComments: 0

Op de laatste dag van 2017 bakte ik een cake. Het werd de beste cake van 2017. Gemakkelijk te maken, super van smaak (een beetje scherp van de gember, maar  ook lekker zoet) en volgens Yvette van Boven in Volkskrantmagazine te maken met ‘opruimingrediënten’. Nu weet ik niet of gemberbolletjes en semolina (Yvette sprak over polenta) restjes zijn bij de gemiddelde Volkskrantlezer, maar ik had ze gelukkig in huis.

Ik halveerde de ingrediënten omdat ik een kleine bakvorm (ring van 20 cm) gebruikte en daarnaast verving ik de citroensap voor gembersiroop. Van de glazuur maakte ik ook iets minder dan in het originele recept stond, de cake was al zoet genoeg.

Gembercake van ‘opruimingrediënten’

Naar het recept van Yvette van Boven

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 1 sinaasappel
  • 5 gemberbolletjes
  • 2 eetlepels gembersiroop (uit het potje van gemberbolletjes)
  • 55 gram amandelmeel
  • 55 gram semolinameel (fijn)
  • halve theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 110 gram (fijne) kristalsuiker

Voor erop:

  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 3 gemberbolletjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Boen de sinaasappel en kook hem ongeveer een uur op laag vuur. Pureer de sinaasappel en gemberbolletjes en meng met de gembersiroop en de amandelmeel. Roer ook de semolina, bakpoeder en vanillesuiker erdoor. Klop in een aparte kom de suiker met de eieren (lang!) tot je een heel luchtig, dik wit schuim hebt. Spatel een derde van het schuim door het semolinamengsel. Spatel dit daarna terug in het schuim tot alles goed gemengd is. Schenk het in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar.

Meng ondertussen de gembersiroop en poedersuiker. Deze moet goed te schenken zijn. Als het te dik is, voeg dan siroop toe. Is het te dun, dan meer poedersuiker. Laat de cake iets afkoelen. Prik gaatjes in de bovenkant met een satéprikker en schenk het mengsel van poedersuiker en siroop over de cake. Snijd de laatste drie gemberbolletjes in flinterdunne plakjes en leg ze op de cake.

Tags: cake, gember, volkskrant, yvette van boven

Leave a Reply Cancel reply

Navigeer…

  • 30 uitdagingen
  • Blog
  • Favorieten
  • Recepten
  • Smaakmaakster
Ik ♥ 101 Cookbooks, Aziatische ingrediënten, Bijzonder Spaans, Café Fernando, Carolines blog, Cravings in Amsterdam, David Lebovitz, Delicious Days, Elizabeth on Food, Joy the Baker, Junglefrog, Koken met Antoinette, La Tartine Gourmande, Lepeltje Liefde, Liefde voor Lekkers, Orangette, Renée Kemps, Restaurantrecensies van Carla, Safrana Argana, Smitten Kitchen, Spoon Fork Bacon, Sprouted Kitchen, Uit de keuken van Levine, What Katie Ate

Ik sabreer

Categories

  • Anders (21)
  • Foodblogevent april 2012 (2)
  • Recepten (128)
    • Barbecue (14)
    • Bijgerecht (50)
    • Drinken (3)
    • Filmpjes (5)
    • Gezond (53)
    • Hoofdgerecht (42)
    • IJs (4)
    • Lunch (38)
    • Salade (23)
    • Sandwich (10)
    • Snel (69)
    • Soep (12)
    • Vega (72)
    • Zoet (46)
  • Reizen (27)
    • Andalusië (juli '13) (1)
    • Berlijn (sep '11) (1)
    • Californië (juli '11) (1)
    • Cuba (mei '15) (1)
    • Japan (juli '13) (1)
    • Londen (juni '12) (1)
    • Madrid (apr '12) (2)
    • Marrakech (feb '12) (4)
    • New York (mei '12) (1)
    • Praag (okt '11) (1)
    • Praag (okt '12) (1)
    • Sardinië (juli '12) (2)
    • Zuid-Afrika (mei '13) (1)
  • Uitdaging 30 (49)
  • Verwijderd (0)