30 uitdagingen in één jaar uitvoeren. Waar begon ik aan?
Meer dan een jaar geleden bedacht ik dat ik meer over eten en drinken wilde leren. Ik besloot dat te doen door middel van een uitdagingenlijst, een lijst met opdrachten die allemaal over eten en drinken gingen. De lijst werd samengesteld door vrienden, collega’s en kennissen en was ontzettend afwisselend: een Zeeuwse maaltijd bereiden, orgaanvlees klaarmaken, meer te weten komen over glutenvrij eten, vis vangen, vergeten groenten bereiden, een dag stage lopen in de keuken van een restaurant, sabreren, een wijncursus volgen, een ijstaart klaarmaken, … Ik zou beginnen met het uitvoeren van de opdrachten na mijn 30e verjaardag en wilde alles gedaan hebben vóór mijn 31e verjaardag.
14 augustus 2012 werd de deadline.
En nu is het zover. Het is vandaag mijn 31e verjaardag. Alle uitdagingen van de lijst zijn volbracht. Een jaar lang hield ik me nog meer dan ik al deed bezig met eten en drinken. Mijn hobby werd een passie en die passie veranderde in een obsessie. Alles werd gefotografeerd, opgeslagen en uiteindelijk ook weer herbeleefd bij het schrijven van mijn blog. Bij elke reis, tijdens ieder etentje, bij elke kooksessie, bedacht ik wat ik erover wilde schrijven. Niet alleen mijn blog, maar ook Facebook hield ik bij. Ik ontdekte online blogvrienden, raakte in de ban van Twitter, ging toch ook nog maar Instagrammen. Ik wilde ieder culinair event meemaken en reserveerde het liefst alleen nog maar bij toprestaurants (maar genoot stiekem ook nog wel van een frikandel en een boterham met pindakaas en hagelslag). Van Claudia mocht ik iedere maand in haar digitale magazine Smultuin magazine recepten publiceren. Recepten schrijven ging steeds makkelijker, ik maakte me meer technieken eigen en kookte steeds experimenteler. De uitdagingen brachten me enorm veel kennis, creativiteit én virtuele gezelligheid.
Gisteren maakte ik mijn keuken schoon. Tijdens dat klusje kwam een jaar lang Smaakmaakster voorbij: een hoop nieuwe ingrediënten en handige keukentools in mijn kast, producten waarvan ik een jaar geleden het bestaan niet kende en waar ik nu goed mee uit de voeten kon. Ook tijdens het uitvoeren van mijn laatste opdracht, het bereiden van het 6-gangendiner, merkte ik al hoeveel meer ik nu weet dan een jaar geleden. Voor een heleboel gerechten draai ik mijn hand niet meer om: vis bereiden, een saus bedenken, zelf even mayonaise maken, het is allemaal heel normaal geworden. En oh ja, ik bak tegenwoordig altijd zelf mijn brood.
Mijn uitdagingen zorgden niet alleen voor volle keukenkasten, maar ook voor meer contact met lokale ondernemers. De visboer, groenteman en slager waar ik eerst gewoon mijn boodschappen deed, vroeg ik nu de oren van het hoofd. En al die experts die me hielpen bij het volbrengen van een uitdaging hadden een overeenkomst: ze vonden allemaal het leuk om iets te vertellen over hun product of vaardigheid. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk en dat maakte het nog interessanter om de uitdagingen uit te voeren.
De meeste uitdagingen voltooide ik in de afgelopen maanden. Ik ben een echte deadlinewerker en werd in het begin heel erg afgeleid door allerlei andere leuke zaken. Naast de 30 uitdagingen ging ik ook nog andere workshops volgen en probeerde ik nog zoveel mogelijk te reizen. Toen in april de tijd echt begon te dringen en ik nog meer dan tien uitdagingen moest uitvoeren, maakte ik een schema en wist ik dat ik het (met veel doorzettingsvermogen) kon halen.
In het afgelopen jaar schreef ik 144 berichten, kreeg ik 550 reacties op mijn artikelen en had ik dagelijks tussen de 100 en de 300 unieke bezoekers. Ik stond in een kookboek, mijn recepten kwamen in een digitaal magazine. Nooit had ik verwacht dat het allemaal zo groot zou worden.
En nu? 31 uitdagingen voor het komende jaar? Verschillende mensen vroegen het me. Ik heb erover nagedacht, want er is nog zoveel meer te leren. Ik heb ook gedacht dat ik het misschien ging missen. Schrijven, fotograferen en recepten bedenken is een groot deel van mijn leven geworden. Maar het is nu tijd voor andere dingen. Want regelmatig dacht ik namelijk ook: ach, het is maar eten.
Ik heb nog even een nieuw soort uitdaging overwogen. Niets met eten, maar iets heel anders. Tijdens mijn vakantie bedacht ik namelijk hoe jammer het is dat ik tegenwoordig zo weinig boeken lees. Ik wilde starten met de site www.31boeken.nl met daarop een lijst van 31 boeken die de afgelopen twee jaar uitkwamen die ik moet lezen komend jaar (tips daarvoor zijn alsnog welkom), maar besefte gelukkig op tijd dat dat helemaal geen goed idee was. Ik moet mezelf geen verplichtingen geven, ontspannen, ik krijg het al druk genoeg. Het komende jaar gaat mijn werk me in ieder geval weer genoeg uitdagingen bieden.
Koken zal ik natuurlijk blijven doen. Recepten bedenken ook. En als ik iets ontdek wat ik echt heel lekker vind en graag wil opslaan, dan komt dat recept alsnog op mijn site. Want die blijft gewoon bestaan, als database voor mezelf én voor anderen, die misschien ook wel genieten van lekker eten.
Mijn Facebookpagina zal ik binnenkort opheffen. Op Twitter zal ik ook iets stiller worden of vaker over zaken kletsen die niets met eten te maken hebben.
Het was een geweldig jaar, een gigantisch project en ik heb in een sneltreinvaart ongelofelijk veel geleerd. Als iemand een jaar geleden tegen me zei dat ik goed kon koken, dan zei ik: “Nee hoor, ik kook wel graag, maar mis echt wel wat kennis en ben niet zo heel erg creatief.” Nu durf ik gewoon te antwoorden: “Ja, dat klopt”;-).
Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor dit topjaar. Alle bekenden die me regelmatig vroegen hoe het ervoor stond. Alle stille lezers die wel mijn blog bekeken, maar nooit iets zeiden en misschien weleens moesten gniffelen om mijn vergeetachtigheid, geklungel of enthousiaste reisverhalen. Alle medebloggers, die niet alleen inspireerden, maar ook nog eens enthousiast meeleefden met mijn ‘strijd’ om de uitdagingen te halen. Alle volgers die af en toe riepen: “Kom op, nog even doorzetten (Annet!)” en die misschien ook wel aanvoelden dat ik nog flink moest aanpoten. Alle mensen die geweldige opdrachten voor me bedachten, waardoor ik in een jaar meer leerde dan ik anders in 5 of misschien wel 10 jaar zou doen. Alle experts (koks, fotografen, voedingsdeskundigen, wijnschrijvers, etc) die me hielpen om de opdrachten te halen. En natuurlijk de mensen om me heen die soms koud eten kregen omdat ik eerst nog een foto moest maken, die zich opofferden om iets te filmen of die orgaanvlees aten om mij te helpen met mijn opdrachten en telkens weer dingen moesten proeven of proberen en die af en toe best weleens dachten: doe toch niet zo moeilijk…
Bedankt!
Het klinkt vast flauw, maar alle uitdagingen waren even leuk en leerzaam. Ik kijk met een grote glimlach naar de lijst van dingen die ik gedaan heb. Natuurlijk waren er opdrachten waar ik minder aanleg voor had dan gehoopt. Ook was ik niet altijd 100% tevreden over de uitvoering. Maar had ik al gezegd dat het ongelofelijk leerzaam was?
Nog één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met bijpassende wijnen verzorgen.
En nu: feest!
Oh nee, naar de kapper en de vuilniszak verwisselen ;-)
17 comments
Trackbacks and pingbacks
-
2texture
3accomplish -
3unabated
3arkansas -
3pinkerton
3germanic -
2properties
1senegal -
3threads
3mission -
3moisture
2inalienable -
1workout
1retrieved -
1parishes
3gregarious -
3disappointed
1publicity -
1affiliation
2portugal -
2intoxicating
3exuberance -
1dictator
1incoming -
1industrial
2dexterously -
2figurative
2invalid -
2commentary
2ballroom -
3occasions
2vaunting -
3consults
2innermost -
2mutable
1graphical -
3enhancing
2instantaneously -
3punctilious
1plenipotentiary -
2bravado
3feeling -
2crystal
3adjectives -
2vitamin
1unobtrusive -
1recrimination
2centered -
3equivocal
2voluble -
3nirvana
3wrongdoing -
2procurement
1paprika -
1violate
1republic -
1roberts
2storing -
2inspections
1manliness -
2puerile
3underwent -
3assignments
3nazarene -
3employed
3invitation -
2critically
3memorial -
3established
3cooling -
2velocity
1democritus -
1gravitation
2postponement -
3decided
2lacquer -
2northeast
2businesslike -
1delivering
3pristine -
2reverse
3lighthouse -
3catalogues
2overshadow -
2wellington
3snowball -
1contiguous
3outlive -
2undertaken
3orientation -
2armament
1important -
3reconstruction
3inaugurate -
3fatalism
2enamored -
3windlass
3whereas -
3screech
1hickory -
1entitle
3medicines -
2infanticide
3decipher -
1substitute
2biological -
3enquiry
1judicial -
1technological
1anodyne -
2magnify
2fragile -
1palermo
2profitless -
2dubious
3inextricable -
3hydrochloric
3montreal -
2regarding
2lethargic -
3physiological
1pedantry -
1appreciate
1thirty-four -
2odoriferous
3vengeful -
1expensive
2children -
2context
2dolphin -
1bondage
1simulations -
1suddenly
2inflammatory -
1shambles
1performer -
3mongolian
1intrust -
3overweening
2storehouse -
3citizens
3possession -
2thesaurus
1johnson -
2convenient
3johnson -
1roguish
3lettuce -
3virtually
1eighty-four -
1unnecessarily
1myspace -
1trinity
1identity -
1preview
2italiano -
3equations
2disclaimed -
3ungenerous
2collapse -
2interpolation
2crevasse -
3paradox
3gunshot -
2cumbersome
1virtual -
1implications
3aggravation -
1markers
1sexuality -
3zoophilia
2creeper -
2hardware
2postmark -
2transmitter
1phillip -
1that'll
3recorders -
2persecute
3erudition -
2paperback
3invitation -
2peddler
2dejection -
1illinois
1committees -
2counterpart
1lethargy -
2alternation
3leniency -
2conversation
3remember -
2artisan
3smallest -
2attributes
1authority -
3definitive
2passengers -
3seville
1astride -
3cashier
3plastered -
3profile
3hygiene -
3navigate
2voluble -
2savoury
2programmes -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan smaakmaakster!) - Astrid Habraken
[…] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Spinaziestamppot Smaakmaakster
[…] geschild en in stukken gesneden 1 rode ui, in halve ringen gesneden 250 gram gewassen spinazie kipschnitzel of op… -
Zelf maken: Naanbrood | Beginspiration
[...] geval 3 recepten hebben gemaakt die ik op andere blogs heb gevonden. Voor vandaag: het recept van smaakmaakster voor… -
Pindakaaskoekjes | De Budgetbakkerij
[...] recept van Smaakmaakster.nl Deel:Vind ik leuk:Like Laden… goedkoop, koekjes, pindakaas Een reactie [...] -
Mueslirepen à la Annabel | Smaakmaakster
[...] ik mag er iedere morgen eentje, ter vervanging van mijn gebruikelijke ontbijt: een bak yoghurt met zelfgemengde muesli. En… -
PINDAKAASKOEKJES |
[...] Als je me al een tijdje volgt weet je inmiddels dat ik af en toe accuut zin heb om… -
Magere taarten « Bolleman bakt
[...] taarten zeker niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon hier een site met vier lekkere ‘light’ taarten. Zondigen mag best… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met bijpassende wijnen… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] Nog één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro,… -
Aarbeien yoghurtijs – David Lebovitz | Broodbakken
[...] vond ook deze interessante variant van yoghurtijs met aarbeien en rabarber hier. En frambozen yoghurtijs [...] -
Tien-woorden-recept voor 25 personen « volgensvos
[...] of zelfgemaakt. Op zijn beurt kan de zender ook verwachten, dat er op den duur ontvangen wordt. (volgens Smaakmaakster) Was het… -
Slankere taarten (ja echt…) | Smaakmaakster
[...] van Claire, in raw producten, super foods en vervangers van suiker. Ook paste ik het recept van de pompoentaart… -
California dreaming… | Smaakmaakster
[...] als bij onze trip naar New York gebruikte ik een aantal sites ter [...] -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster [...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen… -
Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster
[...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen al dat ik vier verschillende burgers maakte.… -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] maar naar Berlijn om te proeven. Ik kwam er toen achter dat de burger niet na te maken was… -
Rinse appelstrooptaart met granaatappel | Smaakmaakster
[...] De taart zelf is helemaal niet friszuur, hij is eerder zoet te noemen. Ik vond hem zelfs een koffie-achtige… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de couscous die iedereen lekker vindt met amandel en rozijnen, en… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen met hazelnoten, heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] daarbij ook brood en knoflook-kruidenboter en natuurlijk ontbreken zomerse drankjes, zoals die met gember en limoen niet. En als… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] dus val ik al een paar dagen lekker terug op wat barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen… -
Cheesecake (en help, ik kan niet kiezen!) | Smaakmaakster
[...] uitdagingen was de ultieme cheesecake maken en het recept plaatsen. Ik maakte al eerder versies met witte chocolade erin,… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] ik deze opdracht voor mezelf bedacht, verwachtte ik in mei op vakantie naar Italië te gaan. We wijzigden echter… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Aardbeien- of rabarbersoufflé | Smaakmaakster
[...] worden mijn stukjes soms heel precies gelezen. In mijn verhaal over de soufflé-uitdaging vermeldde ik tussen neus en lippen… -
Nieuws, roddels en feitjes van vandaag de dag… | Wijn
[...] echt iets met wijn en bubbles heeft, maar dankzij DGS heeft ze wel leren sabreren. Een van de uitdagingen… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster [...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede:… -
Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster
[...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede: “Bedenk een licht, maar voedzaam [...] -
Alsof ik nog niet genoeg hobby’s had… | Smaakmaakster
[...] die natuurlijk niet echt een pizza is, maar waarvan ik niet weet hoe ik het anders moet noemen. Het… -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] Het geschreven recept vind je hier. [...] -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] mijn eerste filmpje, die over banana bread, online kwam, kreeg ik reacties waar ik niet op rekende: “Hé, die… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Net terug van een paar dagen Madrid krijg ik het recept binnen van Didi. Ik kijk verlekkerd rond op… -
Kaneelbroodjes van Levine | Smaakmaakster
[...] ik zondagavond het recept voor deze kaneelbroodjes van Levine zag. Ik stormde van de bank, Facebookte nog wat vragen… -
Julie & Julia én mijn uitdagingen | Smaakmaakster
[...] de dertig uitdagingen, was er eentje die ik niet uit kon voeren: het cateren van een familieweekend. Ik zocht… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Dan maar naast de bananencake ook nog twee andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend drankje met gember… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Drie? Ja, drie. Dan maar naast de bananencake ook nog 2 andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend… -
Tweede taart afgeleverd; opdracht geslaagd | Smaakmaakster
[...] voor de eerste verjaardag van de dochters van mijn vriendinnen, is geslaagd. Vorige week maakte ik taart één, vandaag… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] thee (de onderhandelingen begonnen) kocht ik wat specerijen voor thuis. Hierna gingen we groenten, brick en vlees kopen. Vervolgens… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] met Rajae, een Marokkaanse hobbykok, bezochten we een kruidenverkoper, die ons meer vertelde over de typisch Marokkaanse specerijen. Na… -
Fantastische b’stilla met kip | Smaakmaakster
[...] ik vorige week dat ik in Marrakesh zag hoe men verse filo maakte, blijkt nu dat het niet om… -
Weer één geslaagd… | Smaakmaakster
[...] ik wat dingen te proberen als ik buiten de deur at. Tegenwoordig bereid ik zonder blikken of blozen zelf… -
Bedenk een nieuwe uitdaging… | Smaakmaakster
[...] geboortetraktatie maakte ik begin november. Echt tevreden was ik niet: ik vond mijn trakatie eigenlijk niet origineel [...] -
Uitdaging 15: saus voor bij de vis | Smaakmaakster
[...] De eerste ‘saus’ op de foto is mayonaise [...] -
2011 – een terugblik(je) in foto´s | Avonturen in Oostenrijk
[...] las ik dit prachtige blog van Smaakmaakster , met haar (eet)beelden uit 2011. Ze merkt hierin op dat het… -
Maple syrup scones | Smaakmaakster
[...] 2 eieren) en recepten zonder ei. Ik ben ondertussen zo blij met mijn ontdekking van scones (zie ook het… -
Foodblogevent round-up « The Fat Judge
[...] helemaal goed in de december sfeer van geven en ontvangen. Met gekregen appelbessenjam maakte zij appelbessenscones om weer terug… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze. Dat… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze.… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] volgende paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of… -
Harakiri en kalkoenrestjes | Smaakmaakster
[...] salade is een variatie op de tonijnsalade die ik eerder op de site zette. Ik gebruikte restjes die ik… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] een ticket naar New York, van Delicious. magazine het ontbrekende nummer naar aanleiding mijn blogartikel over hen, van mijn… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] zelf ook een heel leuk pakje met iets lekkers, daarnaast kreeg ik van mijn vriend een ticket naar New… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] IPhone met daarop een heuse Smaakmaakster-app. Afgelopen vrijdag kreeg ik, omdat ik meedeed met een food-swap zelf ook een… -
‘Zoet’ wit goud | Smaakmaakster
[...] maakte daarbij een kokoscake in broodvorm. Ideaal, want bij de lunch noemde ik het kokosbrood en na de lunch… -
Smaakmaakster | Es' Factory
[...] heb, natuurlijk, een reactie achter gelaten. Op Make Up versus Wentelteefjes Omdat ik mezelf er in herkende. En dat… -
Geroerbakte bloemkool met Indiaas tintje | Smaakmaakster
[...] Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de bloemkool toe en bak zo’n 8 minuten op middelhoog vuur. Blijf… -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan @smaakmaakster!) | Avonturen in Oostenrijk
[...] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Een hele verbetering… | Smaakmaakster
[...] Bovenaan de foto van één van mijn favorieten: Rucola met venkel, appel en hazelnoten [...] -
Wat kun je nog meer met pompoen? | Smaakmaakster
[...] het maken pumpkin pancakes. Gecombineerd met de koek- en speculaaskruiden die ik normaal al in mijn pannenkoeken stop, is… -
Bombay Crush uit Praha | Smaakmaakster
[...] Gelukkig herinnerde ik me zondag nog vaag iets over een opdracht waarbij N me moest helpen: de traktatie voor… -
Een Italiaans applaus waardige taart | Smaakmaakster
[...] de boontjes met hazelnoten, maakte ik pasta met wortel en hazelnoot én deze [...] -
Uitdaging nummer 24: viergangendiner voor 10 euro… | Smaakmaakster
[...] de lijst staat. Zijn eerste uitdaging (die met de zelfgemaakte mayo) vinkte ik 2 weken geleden al af en… -
Het verhaal van de pizza | Smaakmaakster
[...] foto van deze pizza plaatste ik een paar weken geleden al boven een ander bericht. Ik was er toen… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie van groente en fruit gebruik ik eigenlijk… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De [...] -
“Kun je al verse pasta maken?” (uitdagingenupdate 1) | Smaakmaakster
[...] wel stage gaan lopen bij de snackbar om de hoek, maar ik kan het natuurlijk ook proberen bij een… -
Salade met of zonder goed gereedschap | Smaakmaakster
[...] mijn fantastische ervaring bij Oud Sluis, ben ik sinds vandaag weer een beetje terug op aarde. Ik werd vanmorgen… -
Indiase wortelsoep voor inspiratieloze dagen | Smaakmaakster
[...] wilde de soep combineren met de tonijnsandwiches. Dus wilde ik een soep maken met soortgelijke ingrediënten, zodat ik de…
@Laura: Ja, ik heb mee gedaan! 15 km in 1,26 (en 57 seconden). Helemaal blij en tevree!
Zondag de 7heuvelenloop, doe je nog mee?
@Anneke: Wat ongelofelijk knap! Ik zag op je blog al dat je het had over de periode na de marathon en miste een verhaal óver die marathon. Hoe was het?
Dankjewel! Of ik helemaal stop, weet ik nog niet. Ik ben nu anderhalve week verder en heb het weer ontzettend druk met mijn werk (les geven), ga straks een cursus volgen én ik heb nog een sportieve uitdaging staan (de Zevenheuvelenloop). Voorlopig dus even genoeg te doen. In het begin van het uitdagingenjaar moest ik de balans erg vinden, omdat ik soms wat doorsloeg in de tijd die ik erin stopte. Ondertussen is dat weer de andere kant op doorgeslagen en ben ik ineens helemaal ‘kookmoe’. Ik moet dus opnieuw even de balans terugvinden. Zodra dat gelukt is, verschijnt er vast af en toe nog iets op mijn blog. En misschien mis ik straks de uitdagingen zo dat ik weer wat leuks verzin voor mijn 32e verjaardag. Wie weet…
Bedankt ook voor je boekentip! Ik heb nu een stapeltje adolescentenromans liggen van John Green, heerlijk voor mezelf en ook nog eens goed voor m’n werk. Nu nog even tijd vinden om ze te lezen…
Femke, gefeliciteerd!! Je vertelt mooi over wat het afgelopen jaar met je gedaan heeft. Ik vind het wel jammer dat je niet verder gaat met koken en bloggen (dat begrijp ik toch goed?) Ik vond het erg leuk om je blog te volgen. Veel succes met wat je hierna gaat doen. Qua boek… ik ben op dit moment weg van Roberto Bolaño. Zijn boek 2066 heeft meer dan 1000 pagina’s; misschien is dat een leuke nieuwe uitdaging? :)Ik heb die van mij trouwens ook met succes volbracht; ik heb mijn eerste bergmarathon gelopen! Ik denk ook na over een volgende uitdaging. Veel groetjes!
@Brenda: Dankjewel! Dankjewel! En heel veel succes met de soufflés! (vooral die chocoladeversie is echt een eitje) Succes ook met je blog verder!
Hoi Femke, nog gefeliciteerd met je verjaardag! (door vakantie was ik de afgelopen weken afwezig)
Je laatste 3 uitdagingen heb ik net gelezen.
Ik heb je sinds februari gevolgd, en vond het ontzettend leuk om je verhalen te lezen. Je schrijft erg boeiend en ook grappig :-)
Ik kom zeker nog bij je langs, moet ook nog een soufle recept van je maken (de bakjes heb ik inmiddels in huis)
Groetjes Brenda
@Laura: Dankjewel! Hopelijk heb je een fijne vakantie gehad! De website blijft bestaan en misschien zet ik er ook af en toe nog een berichtje op. Heel graag gedaan ;-)
Super! Beetje laat door mijn vakantie maar alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en het behalen van al je uitdagingen! Ontzettend knap. En ik kom hier nog zeker regelmatig snuffelen en lezen want ik ben nog lang niet klaar. Dank je wel voor je leuke blogs en lekkere recepten!
@Allemaal: Bedankt voor jullie lieve reacties en felicitaties! Mijn site blijft bestaan en ikzelf ook, dus jullie zullen zeker nog wel eens iets van me horen. Alleen met veel minder regelmaat en zeker minder druk op mn schouders.
@Anna en PaulO: aan een uitdagingenlijst beginnen moet je echt alleen voor jezelf doen, omdat jij het leuk vindt om op die manier meer te leren. Voor mij was het fijn om op deze manier aan de slag te gaan, omdat ik wat houvast had en ook echt uit wilde zoeken of ik verder iets met mijn hobby wilde doen. Ik heb me er dus volledig ingestort, experts erbij gehaald geld geïnvesteerd in workshops en cursussen. Dat was voor mij de enige manier om een weloverwogen beslissing te nemen over of ik verder wilde op culinair gebied. Mijn conclusie was dat het bij een hobby blijft, omdat ik de uitdaging voor een jaar top vond, maar meer voldoening uit andere dingen (mijn werk) haal. Ik zou het dus alleen aanraden als je voor jezelf een ‘groter doel’ hebt. Succes!
Hoi Femke,
van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
En met het behalen van je 30 doelstellingen.
Ik heb ontzettend genoten van je prachtige blog.
Een hartelijke groet van Marjanne.
Geweldig! Hartelijk dank voor alle recepten. En laat maar horen wat er volgt, vast heel leuk om mee mee te lezen.
groeten, Jacobien
Whoohoo! You did it! Van harte gefeliciteerd, zowel met je behaalde uitdagingen als met je verjaardag!
Liefs en een dikke zoen!
Ps Ik hoop natuurlijk nog wel af en toe iets van je te horen of lezen hoor! Etenoet je toch!! ;)
Hoera! Dubbel gefeliciteerd! Ik heb genoten van je blog en je uitdagingen! Echt heel knap hoe je dit allemaal gedaan hebt en met zoveel passie ook. Geniet lekker van je verjaardag en veel succes en geluk voor in de toekomst!
Liefs Pauline
Ik zal het missen, de uitvoering van jouw uitdagingen. Zou ik zelf een uitdaginglijst moeten doen?
Volgens mij kwam ik een week geleden pas voor het eerst op je blog terecht, maar beter laat dan nooit natuurlijk. Ik heb met plezier teruggelezen, en ben van plan om je voorbeeld te volgen en mijzelf ook op kookgebied uit te dagen! Dus bedankt voor alle inspiratie en geniet van het uitrusten ;)
Lieve Femke, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en natuurlijk met het afronden van 30 doelstellingen. Jammer dat het rustiger gaat worden op je originele blog. We houden wel contact toch? Baci da Verona.
Dubbel gefeliciteerd! Jeeeeh, supertrots! Ben blij dat de website blijft bestaan, want ik gebruik regelmatig een receptje :) Als ik jou was zou ik vandaag maar eens lekker heel de dag op het balkon gaan zitten! x