De laatste maanden zie ik ineens overal vrolijke plaatjes van zelfgemaakte ijsjes voorbij komen. Voorgaande zomers heb ik dat niet gezien of was het er niet, ik weet het niet. Het lijkt in ieder geval wel hip om je eigen ijs te maken. Ik kreeg de kriebels, heb mijn ijsvormpjes van achter uit de kast gekrauwd en geëxperimenteerd met het maken van ijs.
Eerlijk toegegeven, niet alles is gelukt. Het bramenijs in een glaasje met munt was bijvoorbeeld veel te zuur. De mango-ijsjes waren echter heerlijk. Ondanks dat ik magere yoghurt heb gebruikt in plaats van de volle yoghurt die overal voorgeschreven wordt. De ijsjes hebben niet veel suiker nodig, omdat de mango al zoet is van zichzelf. En dus zijn ze wel een beetje gezond, deze ijsjes.
Ik ga straks naar de markt. Eens kijken waar ik nog meer ijsjes mee kan fabriceren. Het mag wel wat spannender dan dit recept. Wellicht kan ik iets maken met aardbeien en peper of een ijsje met kruiden. Of nee, een groente-ijsje! Hmmm, even afwachten of de recepten van deze experimenten de site gaan halen. Voorlopig hou ik jullie zoet met deze minder spannende combinatie van mango, limoen en vanille…
Een beetje gezonde mango-ijsjes
Als je weleens Indiaas eet, dan ken je vast wel mango lassi, het drankje dat verfrissend werkt bij de Indiase curry’s. De smaak van dit ijsje lijkt op die van mango lassi. Je kunt het dus ook presenteren als nagerecht na een pittige maaltijd.
Voor 4 ijsjes:
- 1 hele mango, zonder schil in grove stukken
- 1 eetlepel honing
- zakje vanillesuiker
- 150 ml magere yoghurt
- sap en rasp van een halve limoen
Doe alle ingrediënten in een blender. Maal helemaal fijn, tot een gladde massa zonder stukjes is ontstaan. Doe dit mengsel in de ijsvormpjes. Vries minimaal 6 uur in. Houd de vormpjes een paar minuten onder stromend koud water en haal de ijsjes eruit.
