Favorieten
Ik kook simpel en (meestal) gezond. Ik gebruik het liefst verse ingrediënten en seizoensproducten. Ik ga graag naar de markt en ben nieuwsgierig naar producten en ingrediënten die ik niet ken.
De reden dat ik gezond kook, is omdat ik ook graag -iets minder gezond- bak. Ik hou van cake, koekjes en taarten. Ik hou van pure chocolade, vooral die met zeezout en het aller- aller- lekkerst vind ik die met zeezout en karamel.
Ik ben geen vegetariër, maar eet niet veel vlees. Pas sinds een paar jaar eet ik vis en drink ik soms koffie (met veel melk, drank en suiker). Ik drink sinds kort ook bier en steeds minder wijn. Ik heb een basis wijnproefcursus gedaan, maar dat was iets minder succesvol dan gehoopt.
Mijn favoriete kruid is koriander. Ik hou van Vietnamees eten, omdat het zo simpel is. Ik hou van de specerijen uit de Indiase keuken, maar niet de dag nadat ik het heb gegeten en de keuken en ik niet zo lekker ruiken.
Mijn oudste euforische eetherinnering is die uit 1998. Ik was 16 en ik was in Japan. De gastmoeder bij wie ik in huis logeerde, nam me mee naar een Indiaas restaurant. Ik at toen voor het eerst naanbrood en curry. Er is een foto van. Ik zal hem eens opzoeken. Op alle reizen die ik daarna gemaakt heb zijn soortgelijke foto’s gemaakt: ik achter een bord eten met een gigantische glimlach op mijn gezicht.
Mijn meest fijne eetherinnering is die bij Le Mandrac, in Volosko, Kroatië, vorige zomer. Ik at daar New Fritaja: een gepocheerd ei met ham en truffelfoam… Helaas is daar geen goede foto van. Oud Sluis, Oud Sluis, Oud Sluis! Mijn dertigste verjaardag…
Ik raak geïnspireerd door mooie foodblogs. Ik begon met het bekijken van La Tartine Gourmande. Ondertussen volg ik ook Chez Pim, The Traveler’s Lunchbox, Delicious Days en nog een heleboel anderen. Mijn favoriete buitenlandse sites zijn 101 Cookbooks (Amerikaans) en What Katie Ate (Australisch). Inmiddels heb ik ook een heleboel mooie Nederlandse foodblogs ontdekt.
Ik heb een hoop kookboeken staan, maar doe er eigenlijk te weinig mee. Ik zou zo’n Frans klassiek boek moeten hebben. Van de klassieke Franse keuken heb ik nog te weinig kaas gegeten.
Koken vind ik het leukste wanneer anderen er van mee kunnen genieten. Ik kook graag voor mijn vriend, vriendinnen, familie en ik vind feestjes geven leuk, want dan heb ik een goede reden om heel veel verschillende dingen klaar te maken. Voor mijzelf kook ik gek genoeg niet.
De plek waar we sinds half 2014 wonen is geweldig. We verhuisden van een appartement met kleine keuken, naar een semi-polderwoning met woonkeuken (met open haard!). Ik geniet hier iedere dag van, maar het meest wanneer vrienden of familie aan tafel zitten en ik in de buurt sta te koken en niets hoef te missen. De beste plek in de keuken is de la met kruiden en specerijen. Ondertussen heb ik een behoorlijke collectie. Ik koop het liefst groot in bij Cajun of op de markt in Antwerpen.
Ik reis graag. Gelukkig is er iemand die altijd met me mee wil. Een heleboel landen staan nog op het lijstje, maar ik ben erg gelukkig met alles wat ik tot nu toe van de wereld heb mogen zien. Ook op vakantie speelt eten een grote rol, want ik blijf zoeken naar goede restaurants, marktjes of een kookcursus. De reizen die ik maakte, inspireren mijn recepten. Sinds ik blog, was ik o.a. in Praag, Berlijn, Californië, Madrid, Marrakesh, New York, Londen, Sardinië, Parijs, Zuid-Afrika , Costa Rica, Ibiza, Japan, Andalusië, Cuba, Manchester, Edinburgh, Zuid-Portugal en Rusland. Dit zie je terug in de recepten op mijn site.
Eetwinkelen vind ik meestal leuk. Vooral op zaterdag, want dan heb ik meer tijd en dan kan ik naar de markt. Omdat ik niet al mijn geld in grote supermarkten wil steken, loop ik meestal van A naar B, naar A naar C, naar B, etc. Degene die met me mee loopt, vindt dat iets minder handig.
Ik ben fan van meer macht voor de consument. Websites zoals Iens, Tripadvisor en Yelp zorgen ervoor dat restaurant- en hotelhouders beter voor hun gasten gaan zorgen. (En dat starters minder kansen krijgen, bijvoorbeeld door onaardige recensies geschreven door een concurrent of hater, ik weet het)
De koelkast staat vol met allerlei Aziatische producten waarvan ik niet veel gebruik. Ik haat verspilling en gooi het liefst nooit eten weg. Ik kook meestal met wat ik in huis heb.