“Wat ben je aan het doen?”
“Ik maak een taart.”
“Oh, lekker. Wat voor taart?”
“Pindakaastaart.”
“Pindakaastaart?”
“Ja, omdat ik zoveel van je hou.”
“Oké.”
“Om het leven te vieren.”
“?”
“Omdat je nooit dingen uit moet stellen.”
“En voor Mikey.”
“Mikey?”
Vrijdag maakte ik een peanutbutter pie. Ik las die dag het bericht over Mikey. Mikey overleed een aantal weken geleden plotseling. Zijn vrouw is foodblogger en zij plaatste op 8 augustus een stukje op haar blog waarin ze iedereen opriep om die vrijdag een pindakaastaart te maken voor iemand waarvan je houdt. Haar boodschap: stel niets uit. Het hier en nu is enige is waar je op kunt rekenen.
Nobel als ik ben (natuurlijk), ging ik meteen met haar recept aan de slag. Ik fietste voor de achtste keer die week naar de AH, zocht me suf naar gecondenseerde melk (omdat ik te koppig ben om te vragen waar het staat), haalde al benodigdheden in huis, dacht geen moment na over de gigantische hoeveelheid calorieën die in de taart gingen, ik probeerde er niet eens een eigen versie van te maken. Ik mixte driftig alles door elkaar, nadenkend over het leven dat zomaar ineens voorbij kan zijn.
Afgelopen vrijdagmiddag vierde ik mijn leven. In de keuken. Ik maakte foto’s, vertaalde het recept, zette alles om in Nederlandse maten. Oh, wat zou ik mijn vriend en mijzelf hiermee verblijden! En wat een troost voor de vrouw van Mikey…
Toen de taart de koelkast in ging, vond ik hem al erg dun. Na 3 uur wachten was ie dat nog steeds. Na een nacht wachten leek er al een stevigere laag te ontstaan. Maar na 24 uur koelkast was het nog steeds niet veel. Ik zag er weinig heil meer in. De ring van de springvorm ging eraf. Het beige mengsel van slagroom, pindakaas, roomkaas en suiker liep uit over de schaal. die ik eronder had gezet. Er was geen taart, maar een saus. Een saus met de smaak van Snickers. Dat dan weer wel.
Met een theelepel hebben we een paar happen genomen. Het smaakte goddelijk. De bodem hebben we bewaard, in stukken gebroken en de volgende dag als ontbijt gegeten. Voor Mikey.
Wat er mis is met het recept, ik heb nog geen idee. De vulling was niet stevig genoeg. Er werd al geopperd dat onze smeuïge Calvé wellicht té smeuïg is hiervoor. Mijn springvorm was kleiner dan voorgeschreven, dat was ook al niet handig. Als iemand een andere fout in mijn recept ziet, hoor ik dat graag. Want ik wil graag weten wat er niet klopte, maar ik durf het niet aan de weduwe van Mikey te vragen…
Pindakaastaart voor Mikey
Dit recept is het recept van Jennie, maar heb ik ‘vertaald’ in Nederlandse maten en producten.
Let op! Bij mij werd dit geen taart, maar een koek (de bodem) met pap. Lekkere, zware, calorierijke pap. Voor een man of 10.
- 150 gram chocolate chip cookies
- 40 gram gesmolten boter
- 100 gram pure chocolade in stukken
- 50 gram pinda’s
- 200 ml slagroom
- 200 gram roomkaas
- 200 gram pindakaas
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram/250 ml)
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel limoensap
Verder:
- handmixer
- keukenmachine
- springvorm van ongeveer 24 cm
Cookies en boter samen fijnmalen in een keukenmachine. Druk het mengsel samen op de bodem van een (niet ingevette!) springvorm. Gebruik de achterkant van een lepel om de bodem glad te maken. Smelt de chocolade au bain marie. Roer met een houten lepel tot er geen klontjes meer in zitten. Wanneer het helemaal gesmolten is, smeer je de chocolade uit over de koekjesbodem met een spatel. Maal de pinda’s fijn in een keukenmachine. Verdeel die ook over de bodem. Zet weg in de koelkast tot gebruik.
Klop de slagroom met een handmixer tot het stijf is en er pieken in zitten. Zet weg in de koelkast tot gebruik, zodat hij nog verder op kan stijven. Meng de roomkaas met de pindakaas met een handmixer tot het luchtiger wordt. Zet de mixer op de laagste stand en mix de suiker er ook doorheen.
Meng de gecondenseerde melk, limoensap en vanillesuiker door het pindakaasmengsel. Spatel de slagroom erdoor (niet kloppen!). Wanneer alles gemengd is, giet je het in de vorm en zet je hem minstens 3 uur in de koelkast. Vier het leven!
18 comments
Trackbacks and pingbacks
-
2texture
3accomplish -
3unabated
3arkansas -
3pinkerton
3germanic -
2properties
1senegal -
3threads
3mission -
3moisture
2inalienable -
1workout
1retrieved -
1parishes
3gregarious -
3disappointed
1publicity -
1affiliation
2portugal -
2intoxicating
3exuberance -
1dictator
1incoming -
1industrial
2dexterously -
2figurative
2invalid -
2commentary
2ballroom -
3occasions
2vaunting -
3consults
2innermost -
2mutable
1graphical -
3enhancing
2instantaneously -
3punctilious
1plenipotentiary -
2bravado
3feeling -
2crystal
3adjectives -
2vitamin
1unobtrusive -
1recrimination
2centered -
3equivocal
2voluble -
3nirvana
3wrongdoing -
2procurement
1paprika -
1violate
1republic -
1roberts
2storing -
2inspections
1manliness -
2puerile
3underwent -
3assignments
3nazarene -
3employed
3invitation -
2critically
3memorial -
3established
3cooling -
2velocity
1democritus -
1gravitation
2postponement -
3decided
2lacquer -
2northeast
2businesslike -
1delivering
3pristine -
2reverse
3lighthouse -
3catalogues
2overshadow -
2wellington
3snowball -
1contiguous
3outlive -
2undertaken
3orientation -
2armament
1important -
3reconstruction
3inaugurate -
3fatalism
2enamored -
3windlass
3whereas -
3screech
1hickory -
1entitle
3medicines -
2infanticide
3decipher -
1substitute
2biological -
3enquiry
1judicial -
1technological
1anodyne -
2magnify
2fragile -
1palermo
2profitless -
2dubious
3inextricable -
3hydrochloric
3montreal -
2regarding
2lethargic -
3physiological
1pedantry -
1appreciate
1thirty-four -
2odoriferous
3vengeful -
1expensive
2children -
2context
2dolphin -
1bondage
1simulations -
1suddenly
2inflammatory -
1shambles
1performer -
3mongolian
1intrust -
3overweening
2storehouse -
3citizens
3possession -
2thesaurus
1johnson -
2convenient
3johnson -
1roguish
3lettuce -
3virtually
1eighty-four -
1unnecessarily
1myspace -
1trinity
1identity -
1preview
2italiano -
3equations
2disclaimed -
3ungenerous
2collapse -
2interpolation
2crevasse -
3paradox
3gunshot -
2cumbersome
1virtual -
1implications
3aggravation -
1markers
1sexuality -
3zoophilia
2creeper -
2hardware
2postmark -
2transmitter
1phillip -
1that'll
3recorders -
2persecute
3erudition -
2paperback
3invitation -
2peddler
2dejection -
1illinois
1committees -
2counterpart
1lethargy -
2alternation
3leniency -
2conversation
3remember -
2artisan
3smallest -
2attributes
1authority -
3definitive
2passengers -
3seville
1astride -
3cashier
3plastered -
3profile
3hygiene -
3navigate
2voluble -
2savoury
2programmes -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan smaakmaakster!) - Astrid Habraken
[…] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Spinaziestamppot Smaakmaakster
[…] geschild en in stukken gesneden 1 rode ui, in halve ringen gesneden 250 gram gewassen spinazie kipschnitzel of op… -
Zelf maken: Naanbrood | Beginspiration
[...] geval 3 recepten hebben gemaakt die ik op andere blogs heb gevonden. Voor vandaag: het recept van smaakmaakster voor… -
Pindakaaskoekjes | De Budgetbakkerij
[...] recept van Smaakmaakster.nl Deel:Vind ik leuk:Like Laden… goedkoop, koekjes, pindakaas Een reactie [...] -
Mueslirepen à la Annabel | Smaakmaakster
[...] ik mag er iedere morgen eentje, ter vervanging van mijn gebruikelijke ontbijt: een bak yoghurt met zelfgemengde muesli. En… -
PINDAKAASKOEKJES |
[...] Als je me al een tijdje volgt weet je inmiddels dat ik af en toe accuut zin heb om… -
Magere taarten « Bolleman bakt
[...] taarten zeker niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon hier een site met vier lekkere ‘light’ taarten. Zondigen mag best… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met bijpassende wijnen… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] Nog één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro,… -
Aarbeien yoghurtijs – David Lebovitz | Broodbakken
[...] vond ook deze interessante variant van yoghurtijs met aarbeien en rabarber hier. En frambozen yoghurtijs [...] -
Tien-woorden-recept voor 25 personen « volgensvos
[...] of zelfgemaakt. Op zijn beurt kan de zender ook verwachten, dat er op den duur ontvangen wordt. (volgens Smaakmaakster) Was het… -
Slankere taarten (ja echt…) | Smaakmaakster
[...] van Claire, in raw producten, super foods en vervangers van suiker. Ook paste ik het recept van de pompoentaart… -
California dreaming… | Smaakmaakster
[...] als bij onze trip naar New York gebruikte ik een aantal sites ter [...] -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster [...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen… -
Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster
[...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen al dat ik vier verschillende burgers maakte.… -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] maar naar Berlijn om te proeven. Ik kwam er toen achter dat de burger niet na te maken was… -
Rinse appelstrooptaart met granaatappel | Smaakmaakster
[...] De taart zelf is helemaal niet friszuur, hij is eerder zoet te noemen. Ik vond hem zelfs een koffie-achtige… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de couscous die iedereen lekker vindt met amandel en rozijnen, en… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen met hazelnoten, heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] daarbij ook brood en knoflook-kruidenboter en natuurlijk ontbreken zomerse drankjes, zoals die met gember en limoen niet. En als… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] dus val ik al een paar dagen lekker terug op wat barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen… -
Cheesecake (en help, ik kan niet kiezen!) | Smaakmaakster
[...] uitdagingen was de ultieme cheesecake maken en het recept plaatsen. Ik maakte al eerder versies met witte chocolade erin,… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] ik deze opdracht voor mezelf bedacht, verwachtte ik in mei op vakantie naar Italië te gaan. We wijzigden echter… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Aardbeien- of rabarbersoufflé | Smaakmaakster
[...] worden mijn stukjes soms heel precies gelezen. In mijn verhaal over de soufflé-uitdaging vermeldde ik tussen neus en lippen… -
Nieuws, roddels en feitjes van vandaag de dag… | Wijn
[...] echt iets met wijn en bubbles heeft, maar dankzij DGS heeft ze wel leren sabreren. Een van de uitdagingen… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster [...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede:… -
Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster
[...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede: “Bedenk een licht, maar voedzaam [...] -
Alsof ik nog niet genoeg hobby’s had… | Smaakmaakster
[...] die natuurlijk niet echt een pizza is, maar waarvan ik niet weet hoe ik het anders moet noemen. Het… -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] Het geschreven recept vind je hier. [...] -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] mijn eerste filmpje, die over banana bread, online kwam, kreeg ik reacties waar ik niet op rekende: “Hé, die… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Net terug van een paar dagen Madrid krijg ik het recept binnen van Didi. Ik kijk verlekkerd rond op… -
Kaneelbroodjes van Levine | Smaakmaakster
[...] ik zondagavond het recept voor deze kaneelbroodjes van Levine zag. Ik stormde van de bank, Facebookte nog wat vragen… -
Julie & Julia én mijn uitdagingen | Smaakmaakster
[...] de dertig uitdagingen, was er eentje die ik niet uit kon voeren: het cateren van een familieweekend. Ik zocht… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Dan maar naast de bananencake ook nog twee andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend drankje met gember… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Drie? Ja, drie. Dan maar naast de bananencake ook nog 2 andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend… -
Tweede taart afgeleverd; opdracht geslaagd | Smaakmaakster
[...] voor de eerste verjaardag van de dochters van mijn vriendinnen, is geslaagd. Vorige week maakte ik taart één, vandaag… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] thee (de onderhandelingen begonnen) kocht ik wat specerijen voor thuis. Hierna gingen we groenten, brick en vlees kopen. Vervolgens… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] met Rajae, een Marokkaanse hobbykok, bezochten we een kruidenverkoper, die ons meer vertelde over de typisch Marokkaanse specerijen. Na… -
Fantastische b’stilla met kip | Smaakmaakster
[...] ik vorige week dat ik in Marrakesh zag hoe men verse filo maakte, blijkt nu dat het niet om… -
Weer één geslaagd… | Smaakmaakster
[...] ik wat dingen te proberen als ik buiten de deur at. Tegenwoordig bereid ik zonder blikken of blozen zelf… -
Bedenk een nieuwe uitdaging… | Smaakmaakster
[...] geboortetraktatie maakte ik begin november. Echt tevreden was ik niet: ik vond mijn trakatie eigenlijk niet origineel [...] -
Uitdaging 15: saus voor bij de vis | Smaakmaakster
[...] De eerste ‘saus’ op de foto is mayonaise [...] -
2011 – een terugblik(je) in foto´s | Avonturen in Oostenrijk
[...] las ik dit prachtige blog van Smaakmaakster , met haar (eet)beelden uit 2011. Ze merkt hierin op dat het… -
Maple syrup scones | Smaakmaakster
[...] 2 eieren) en recepten zonder ei. Ik ben ondertussen zo blij met mijn ontdekking van scones (zie ook het… -
Foodblogevent round-up « The Fat Judge
[...] helemaal goed in de december sfeer van geven en ontvangen. Met gekregen appelbessenjam maakte zij appelbessenscones om weer terug… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze. Dat… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze.… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] volgende paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of… -
Harakiri en kalkoenrestjes | Smaakmaakster
[...] salade is een variatie op de tonijnsalade die ik eerder op de site zette. Ik gebruikte restjes die ik… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] een ticket naar New York, van Delicious. magazine het ontbrekende nummer naar aanleiding mijn blogartikel over hen, van mijn… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] zelf ook een heel leuk pakje met iets lekkers, daarnaast kreeg ik van mijn vriend een ticket naar New… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] IPhone met daarop een heuse Smaakmaakster-app. Afgelopen vrijdag kreeg ik, omdat ik meedeed met een food-swap zelf ook een… -
‘Zoet’ wit goud | Smaakmaakster
[...] maakte daarbij een kokoscake in broodvorm. Ideaal, want bij de lunch noemde ik het kokosbrood en na de lunch… -
Smaakmaakster | Es' Factory
[...] heb, natuurlijk, een reactie achter gelaten. Op Make Up versus Wentelteefjes Omdat ik mezelf er in herkende. En dat… -
Geroerbakte bloemkool met Indiaas tintje | Smaakmaakster
[...] Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de bloemkool toe en bak zo’n 8 minuten op middelhoog vuur. Blijf… -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan @smaakmaakster!) | Avonturen in Oostenrijk
[...] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Een hele verbetering… | Smaakmaakster
[...] Bovenaan de foto van één van mijn favorieten: Rucola met venkel, appel en hazelnoten [...] -
Wat kun je nog meer met pompoen? | Smaakmaakster
[...] het maken pumpkin pancakes. Gecombineerd met de koek- en speculaaskruiden die ik normaal al in mijn pannenkoeken stop, is… -
Bombay Crush uit Praha | Smaakmaakster
[...] Gelukkig herinnerde ik me zondag nog vaag iets over een opdracht waarbij N me moest helpen: de traktatie voor… -
Een Italiaans applaus waardige taart | Smaakmaakster
[...] de boontjes met hazelnoten, maakte ik pasta met wortel en hazelnoot én deze [...] -
Uitdaging nummer 24: viergangendiner voor 10 euro… | Smaakmaakster
[...] de lijst staat. Zijn eerste uitdaging (die met de zelfgemaakte mayo) vinkte ik 2 weken geleden al af en… -
Het verhaal van de pizza | Smaakmaakster
[...] foto van deze pizza plaatste ik een paar weken geleden al boven een ander bericht. Ik was er toen… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie van groente en fruit gebruik ik eigenlijk… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De [...] -
“Kun je al verse pasta maken?” (uitdagingenupdate 1) | Smaakmaakster
[...] wel stage gaan lopen bij de snackbar om de hoek, maar ik kan het natuurlijk ook proberen bij een… -
Salade met of zonder goed gereedschap | Smaakmaakster
[...] mijn fantastische ervaring bij Oud Sluis, ben ik sinds vandaag weer een beetje terug op aarde. Ik werd vanmorgen… -
Indiase wortelsoep voor inspiratieloze dagen | Smaakmaakster
[...] wilde de soep combineren met de tonijnsandwiches. Dus wilde ik een soep maken met soortgelijke ingrediënten, zodat ik de…
In het recept http://www.ramadanrecepten.nl/recept/1-minuut-no-bake-citroentaart/ wordt ook een mengsel van citroen en gecondenseerde melk gebruikt. Dat is trouwens een heel lekker en makkelijk recept. Misschien is het beter voor de pindakaastaart om eerst de gecondenseerde melk met wat meer citroensap te mengen (bv een half theeglas) en dat mengsel te laten opstijven. Daarna pas pindakaas-roomkaas en opgeklopte slagroom toevoegen. Hopelijk lukt de pindakaastaart voor Mikey dan wel. Lijkt me een heerlijke taart!
Goed bezig, alweer nieuwe uitdagingen aan het plannen! Zevenheuvelenloop! Mooi, uitdagend (de naam geeft het al aan) niet echt vlak parcours met heel veel enthousiaste aanmoedigende mensen aan de kant die je desnoods naar de finish toe schreeuwen. Alvast veel succes toegewenst! Tja, de marathon…af en toe denk ik wel eens: mijn hemel waar begin ik aan maar ik wil hem eens ervaren!
@Laura: Wow, super knap! Ik denk erover om in november de zevenheuvelenloop te gaan doen, maar daar ligt echt de grens. 42 kilometer, wat een uitdaging! Dank voor de complimenten, geniet van de recepten!
Ik wil nog even melden dat ik ontzettend geniet van je leuke blogs en je lekkere recepten. Ben nog lang niet klaar met rondneuzen en blijf je uitdagingen volgen en wens je veel succes met het volbrengen hiervan! Wat mijn eigen uitdaging betreft: ik heb me ingeschreven voor mijn eerste (en misschien enige)marathon in oktober, Amsterdam.
@Laura: Bedankt voor de link naar het filmpje! Mooi gedaan, maar het is natuurlijk wat onduidelijk wat ze op een gegeven moment met dat pindakaasmengsel doen. Die melk wordt inderdaad niet verhit, zo te zien. Succes met je eigen uitdaging! (nieuwsgierig: wat is het?)
Ha,ha, ik zie het al helemaal voor me : een paar vrienden uitnodigen om gezellig een avondje de keuken schoon te likken! Nog even over de gecondenseerde melk: ik heb nog even gestruind over internet en kwam een filmpje tegen over de peanut butter pie voor Mikey, te zien bij: http://vimeo.com/toddporterdianecu (staat bij video’s)en als ik het goed zie wordt het toch in ongekarameliseerde vorm gebruikt. Nou ben benieuwd! Lijkt me een leuke uitdaging maar kan even duren voor ik hem maak want ga in training voor een andere uitdaging en daar gaat nogal wat tijd in zitten.
@Laura: Bedankt voor de waarschuwing! Ik zag al voor me hoe de hele keuken eronder zou zitten (en hoe ik dat dan van de muren af moest krijgen en ik het toch nog zou proberen op te eten). Succes met je peanutbutter pie, uiteraard garandeer ik geen (gelukte) taart.
Even een waarschuwing over het koken van blikjes gecondenseerde melk (ik heb het gebruikt voor banoffee pie, erg lekker!): ze moeten ten allen tijde onder water blijven, dus regelmatig checken anders bestaat de kans dat ze ontploffen en dan heb je een leuke klus in de keuken! Je kunt ook meerdere blikjes tegelijk koken, blijft maanden goed.
Genoten van je verhaal en die peanutbutter pie ga ik beslist eens proberen!
@Erica: Wow, wat een super uitgebreid en fijn antwoord geef je hier! Ik vraag me wel af waarom wij het niet in die bewerkte vorm hier hebben… Is jouw taart nu echt gelukt? Dan benoem ik dat in mijn recept.
Over de Friese Vlag melk: die heb ik ook gebruikt (maar dan dus onbewerkt). Ik heb paar jaar geleden gelezen dat die hier geproduceerd wordt, dan direct naar oa Indonesië gaat, waar ze dit nog wel gebruiken. Uiteindelijk komt het hier weer in de supermarkt bij de exotische producten, omdat hij weer geïmporteerd wordt uit Indonesië en dus niet gewoon direct bij onze fabriek vandaan komt.
Nogmaals dank! En dat je nog maar heel erg het leven mag vieren :-)!
Hi, bedankt voor het vertalen van het recept van Jennie. Ik had haar recept al eens eerder gevonden maar ben er toen niet aan begonnen.
Omdat ik een gelegenheid heb waarin ik het leven vier, ben ik deze taart ook gaan maken. En ik liep zowaar tegen een blikje sweetened condensed milk aan (van Friese Vlag!). Deze kun je (onbewerkt), direct als gezoete melk gebruiken in dranken, maar wil je het voor dit soort taarten gebruiken, dan moet je het blikje eerst in een pan water onderdompelen en 3 à 4 uur rustig laten koken (ja echt minimaal 3 uur). Er ontstaat dan een caramel substantie in het blikje, die je verder kunt gebruiken voor de pie, ik vermoed ook dat hetgeen is wat in het originele recept aan de pindakaasmengsel is toegvoegd. Waarschijnlijk bestaat het in de VS in kant en klare vorm en wordt er daarom niet gemeld dat je dit eerst dient te koken? (Cathy Jane bevestigt dit min of meer in haar berichtje).
Onbewerkt is het in elk geval te dun en gebeurt er dus wat er met jouw pie gebeurde. Maar ik begrijp dat het nog steeds erg lekker was :)
Succes volgende keer!
@Isabella: Bedankt voor het compliment! Wat een goede ideeën voor de gecondenseerde melk! Ken je Dulce de Leche? Ik vermoed dat je dat ook lekker vindt…
Haha, heerlijk geschreven, tovert een glimlach op m’n gezicht.
Gecondenseerde melk is echt heerlijk (even offtopic, sorry), vooral een beetje op wentelteefjes, koffie of hele sterke thee :)
Yum.
@Nancy: Bedankt! Ik had nog geen andere recepten bekeken, maar als ik jouw recept zo lees, zie ik dat hij (min of meer) hetzelfde is op die gecondenseerde melk na. Dat betekent dus dat daar de ‘fout’ moet zitten.
@Brenda: Ja, daar had ik ook al aan gedacht. De optie om hem zonder gecondenseerde melk te maken, lijkt me het minst kunstmatig, dus ik denk dat ik dat eerst een keer ga proberen (ooit).
Gecondenseerde melk is ingedikte melk! niet zo makkelijk aan te komen hier.
http://en.wikipedia.org/wiki/Condensed_milk
maar… dat hoef je helemaal niet te gebruiken in een peanutbutter pie. Peanutbutter pie moet de stevigheid hebben van monchoutaart. Je kan hem ook in het vriesvak zetten tot hij stevig is, ook lekker! en sneller..beetje chocolade saus erover ook nice
Hieronder een makkelijk recept.
1 1/4 cups (chocolate) cookie crumbs
1/4 cup white sugar
1/4 cup butter
1 (8 ounce) package cream cheese, softened
1 cup creamy peanut butter
1 cup white sugar
1 tablespoon unsalted butter,
1 teaspoon vanilla extract
1 cup whipping cream
Directions
Combine 1 1/4 cup cookie crumbs, 1/4 cup sugar, and 1/4 cup butter or margarine; press into a 9 inch pie plate. Bake at 375 degrees (190 degrees C) for 10 minutes. Cool.In a mixing bowl, beat cream cheese, peanut butter, sugar, butter, and vanilla until smooth. Whip the cream, and fold into the peanut butter mixture.
Gently spoon filing into crust. Garnish pie with chocolate or cookie crumbs if desired. Refrigerate.
Als de smaak goed is en hij alleen meer moet opstijven zou ik gelatine toevoegen.
@Nienke: Maak die soep!
@Cathy: Bedankt! Gecondenseerde melk zit hier in een blikje en is vrij vloeibaar. Ik heb plaatjes vergeleken op google en gezocht op condensed milk en gecondenseerde melk. Geen verschil te zien. Het raadsel is dus nog niet opgelost.
Het enige wat ik kan bedenken is dat gecondenseerde melk hier misschien iets anders is.. Wat ik weet van de VS is dat het een homp witte substantie is (en in de verste verte niet meer op melk lijkt), maar ik heb het nog nooit in NL gebruikt/gezien.
Mocht je nog een keer een poging willen wagen, misschien de condensed milk weghalen?
Toch gaaf dat je het hebt geprobeerd, het gaat om de gedachte erachter, vier het leven! En dan maar met vloeibare taart.. :)
Hahahaha, na het lezen van het verhaal voelde ik ook de drang om de taart te maken. Gelukkig niet gedaan. Michael vraagt heel vaak wanneer ik nu eens spinaziesoep met kokos maak (die ik eerder voor vriendinnen heb gemaakt). Misschien is dit bericht een extra zetje.