Ik hou ervan als zaken wetenschappelijk aangetoond worden. In het programma In Search of Perfection van Heston Blumenthal zag ik eens voorbijkomen hoe een tikka massala marinade met daarin yoghurt zorgt voor veel zachter, malser vlees als je het uren laat marineren. Dit werd in lab gemeten, ik herinner me nog een scherm met kleurtjes. En dus was het voor mij vanaf dat moment zo klaar als een klontje: ik marineer voortaan de kip zo vroeg mogelijk. Wil je het zelf zien (en het is echt heel boeiend), kijk dan de aflevering hier terug.
Sandwich met kip, bleekselderij en venkel
Voor 2 personen:
- 100 ml yoghurt, 75 ml voor de marinade, 25 ml voor de salade
- 2 flinke theelepels kerriepoeder
- 1 flinke theelepel komijn
- 1 flinke theelepel kurkuma (geelwortel)
- 2 eetlepels citroensap (één voor de marinade, één voor de salade)
- peper en zout
- 2 kipfilets
- 2 stengels bleekselderij, in heel dunne plakjes
- 1 venkel, in heel dunne plakjes
- kwart rode ui, in heel dunne ringen
- 2 eetlepels fijngesneden dille
- 1 eetlepel mayonaise
- 2 eetlepels olijfolie (om in te bakken)
- stevig brood
Meng voor de marinade de yoghurt met de kerrie, komijn, kurkuma, peper en zout in een schaal. Leg de kipfilet erin en zorg ervoor dat de marinade de kipfilets bedekt. Dek de schaal af en zet in de koelkast tot gebruik (het liefst een dag van tevoren).
Meng de bleekselderij, venkel, rode ui, 25 ml yoghurt, dille, mayonaise, een eetlepel citroensap en peper en zout naar smaak. Haal de kipfilet uit de marinade. Bak de kipfilet in een grillpan in de olijfolie. Snijd de kip na het bakken in plakjes. Serveer op brood, samen met de bleekselderij en venkel.