Ken je deze vrouw? Zo’n vrouw die nooit een traktatie overslaat, alle koekjes op het werk opeet en ook nog eens heel erg graag zelf dingen kookt en bakt. Zo’n vrouw die soms klaagt dat ze te zwaar wordt, maar dus alles lijkt te kunnen eten en toch slank blijft. Irritant, toch?
Zo’n vrouw ben ik.
Nummer 10 van de uitdagingenlijst ‘bedenk een calorie-arme taart’, kwam natuurlijk van een vrouw. Drie verschillende vrouwen zelfs. Zij wilden allemaal dat ik iets bedacht wat je zonder schuldgevoel kon maken en eten op een verjaardag of bij een feestje.
Ik heb m’n bouw mee, ik vind sporten best leuk, ik weet heel goed wat er in mijn eten zit, maar daarnaast ben ik ook nog eens een verschrikkelijke compensatie-eter. Ik gebruik dus volop roomboter, chocolade, volle vette yoghurt en melk, suiker en eieren bij het bakken van taarten. Maar dan eet ik ‘s avonds wel een salade en dan sport ik nog een keertje extra. En daarnaast heb ik dus waarschijnlijk ook wel het geluk dat ik niet zo snel aankom.
Voor deze opdracht moest ik mijn gewoontes opzij zetten en bedenken hoe ik zo weinig mogelijk calorieën in een taart kon verwerken. Ik nam contact op met Bluebelle, Claire van den Heuvel. Zij schrijft voor verschillende bladen (o.a. Delicious. magazine) over gezond eten en is food coach.
Ook zij gaf aan dat ze niet zo van de low-calories is en ze gaf me wat algemene tips waarmee ik aan de slag kon. Ik wilde verschillende taarten maken, die op allemaal op hun manier gezonder zijn dan de gemiddelde taart. Eieren, roomboter en andere calorierijke producten zou ik proberen mijden.
Van light-producten ben ik ook geen fan. Zoetstoffen vind ik vaak vies smaken en toen ik in de supermarkt een vergelijkend warenonderzoekje deed, viel me vooral op dat light-producten bijna altijd minder calorieën maar toch meer koolhydraten en suikers bevatten.
Ik verdiepte me, op aanraden van Claire, in raw producten, super foods en vervangers van suiker. Ook paste ik het recept van de pompoentaart die ik voor de glutenvrije opdracht maakte, aan, waardoor de taart nog slanker werd. Ik las recepten van chocoladetaarten gemaakt van avocado’s en dadels (tja) en besloot daar niet aan te beginnen. Mijn taarten moesten toch ook nog wel bij mij passen.
Ik ging opnieuw aan de slag met producten die ik niet kende. Ook voor deze opdracht bezocht ik weer de plaatselijke biowinkel. Mijn voorraadkast puilt inmiddels uit met glutenvrij, lactosevrij, suikerarm, tien meelsoorten, negen soorten noten en twaalf soorten bessen. Uiteindelijke resulteerde deze opdracht in wel vier verschillende taarten, die op hun manier allemaal gezond zijn.
De eerste taart is er eentje met appel, zoeter gemaakt met amandelmeel. De tweede is de pompoentaart, zonder korst en gezonder door de vervanging van kokosmelk door gewone melk. De derde taart is helemaal raw, gemaakt van pecannoten met de structuur van een cheesecake. De laatste taart is net als ik en heeft van alles een beetje: een combinatie van raw, vegan, maar ook gelatine, magere kwark en (soya)slagroom ;-). De taart compenseert zichzelf, zeg maar.
Ik ga hier echt niet vertellen dat het beter is om iets anders te kiezen dan slagroomtaart. En dat het gezonder is om een klein stukje te nemen van een taart die je lekker vindt, in plaats van een grote van iets wat je vies vindt. Flauw vind ik dat, dat soort adviezen. Doe maar gewoon waar je jezelf gelukkig bij voelt.
Claire inspireerde me vooral om eens andere producten te gebruiken. Zo zei ze dat ik eens volkorenbladerdeeg in plaats van roomboter bladerdeeg moest gebruiken. Ook bedacht ik dat zo rijp mogelijk fruit een taart zoeter kan maken. En ook ongebrande en ongezouten noten kunnen veel vervangen: een deel van je bloem of bijvoorbeeld een deel van koekjes voor een taartbodem.
Ik gebruikte in plaats van suiker dit keer honing en agave nectar*. Daarnaast vond ik een hoop zogenaamde super foods (zoals chia, hennep, acai, goji bessen en cacao nibs), die veel goede vetten en vitamines bevatten. Sowieso probeerde ik het gebruik van geraffineerd voedsel te beperken, omdat daar weinig tot geen goede voedingsstoffen zitten. En sommige taarten hebben geen korstbodem nodig. Allemaal trucjes waarmee ik mijn taarten gezonder maakte.
Het was niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel erg lekker. Gisteren Twitterde ik al wat foto’s van mijn taarten de wereld in. Mijn broer vond de bodem van de raw food taart op een kattenbak lijken. Helaas woont hij net iets te ver weg om even te komen proeven. Hij was heerlijk! (en met de vulling erover zag je helemaal niet dat de bodem wat korrelig was). Verschillende mensen vroegen zich al af een gezonde taart lekker kon zijn. En ja, dat kon. Mijn vriend werd behoorlijk om de tuin geleid door de cashewtaart (“Is dit cheesecake?”) en zei dat hij in één taart de boter miste. Inderdaad, de enige taart waar wel boter in zat.
Bedankt voor de leerzame opdracht, Caryn, Johanna en Yvonne! Claire, bedankt voor je hulp. Weer een uitdaging voltooid!
* hierover zijn de meningen verdeeld. Agave nectar bevat veel fructose, dus of het nu echt goed voor je is, is voor mij nog steeds een vraag.
Appel galette
Dit is de enige taart waarin ik boter gebruikte. Roomboter bevat behoorlijk wat calorieën, maar schijnt nog altijd een stuk gezonder te zijn dan margarine. Voorlopig vervang ik die dus niet. Ik heb wel een deel van de bloem vervangen door amandelmeel. Hierdoor werd het deeg iets zoeter (en calorierijker), maar omdat de zoetheid uit de onbewerkte noot kwam, is dat niet erg (goede vetten, blabla).
Voor een taartje van 20 cm (8 punten):
- 100 gram bloem
- 25 gram amandelmeel
- snuf zout
- 90 gram boter (680 calorieën!)
- 2 eetlepels ijswater
- 1 appel (ik gebruikte een Jazz)
- 1 eetlepel agave nectar – bruine suiker of honing
- snuf kaneel
- halve theelepel verse gember, fijn geraspt
- theelepel citroensap
- 15 gram amandelmeel = 100 calorieën
- 25 gram grof gehakte walnoten
Meng de bloem, het amandelmeel en zout in een mixer. Voeg de klontjes boter toe en mis tot je een korrelig beslag hebt. Voeg 2 eetlepels ijswater toe. Mix tot het beslag bindt. Haal het nu uit de mix. Vorm er met je handen een deeg en daarna een schijf van. Leg een uur in folie in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Snijd de appels in hele dunne plakjes. Vermeng met de agave nectar, gember, citroensap en kaneel. Rol de schijf deeg uit tot een cirkel van ongeveer 25 cm. Het is niet erg als de cirkel niet netjes rond en een beetje karteltjes aan de buitenkant heeft. Strooi nu de 20 gram amandelmeel over het midden van de schijf. Laat aan de randen 2 cm vrij.
Verdeel nu de appels netjes over het amandelmeel. Strooi de walnoten erover. Vouw de rand om naar binnen, tot over de appels. Leg op een stuk bakpapier en bak in 15 minuten in de oven. Als de noten nu bruin zijn en de korst ook, leg je er een stuk bakpapier op en bak je de taart nog eens 15 minuten. Breng nu over op een rooster en bak de taart nu de taart helemaal af in 10 minuten.
Serveer eventueel met een beetje crème fraiche met agave nectar.




Pompoentaart (de slankere versie)
Deze pompoentaart maakte ik al eerder voor de glutenvrije opdracht. Ik verving nu een deel van de kokosmelk (erg vol, vet en smaakvol) voor halfvolle melk. Dat scheelde meer dan 250 calorieën. Ook verving ik de tapiocabloem door tarwebloem. In voedingswaarde maakte dat nauwelijks iets uit. ook verving ik een deel van de suiker voor agave nectar. Niet alles, want suiker bepaalt mede de structuur van hetgene wat je bakt.
Voor een taart van 20-24 cm (12 punten):
- 2 eetlepels zonnebloemolie (om in te vetten)
- 450 gram gepureerde pompoen (in blokjes snijden, 45 min op 150 graden in de oven en dan pureren)
- 200 ml kokosmelk (360 calorieën)
- 200 ml halfvolle melk (90 calorieën)
- 2 eieren (80 calorieën per stuk)
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels agave nectar
- 100 gram tarwebloem
- snuf zout
- eetlepel koek- en speculaaskruiden
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht). Vet een bakblik in van 20-24 cm met een beetje zonnebloemolie. Meng alle ingrediënten samen in een mixer. Werk van boven naar beneden, dus meng eerst de natte ingrediënten en doe er daarna pas de droge ingrediënten bij. Schenk het beslag in de ingevette bakvorm. Zet in het midden van de oven. Zet na 45 minuten de oven uit. Laat de taart in de oven staan. Haal na ongeveer een uur uit de oven.

Raw cheesecake van cashewnoten
Van raw food wist ik eigenlijk weinig. Dat het gezond is om niet altijd bewerkt voedsel te eten, begreep ik wel, maar om daar nu een levenswijze van te maken, gaat me net iets te ver. Wat vaker raw eten lijkt me helemaal niet verkeerd. De zogenaamde super foods die in deze taart zitten (de moerbeien en cacao nibs) en de noten, leveren behoorlijk wat goede bouwstoffen. De bodem van deze taart bedacht ik zelf, geïnspireerd door bestaande raw recepten waarbij dadel gebruikt wordt als bindmiddel. Ik verving dit door de moerbeien. Raw chocolade kan best bitter zijn, maar was, in combinatie met de andere ingrediënten, prima van smaak. Kokosolie kende ik ook niet. het smaakt naar kokos (goh) en wordt bij afkoeling hard, net als boter. De vulling van de taart is gebaseerd op het recept van the Rawtarian.
Voor een taartje van 20 cm (8-10 punten):
- 75 gram moerbeien
- 30 gram cacao nibs
- 50 gram gezouten pecannoten (of ongezouten en een snuf zout)
- 250 gram cashewnoten
- 50 ml citroensap
- 40 ml agave nectar
- 50 ml kokosolie
- 100 gram frambozen, om te versieren
- 50 ml water
- theelepel agave nectar
- 20 gram cacao nibs, om te versieren
Week de cashewnoten in wat water. Vermeng de moerbeien, cacao nibs en pecannoten met een mixer tot het zo fijn mogelijk en plakkerig is. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en sprei het moerbeienmengsel uit over de bodem. Zet een uur in de koelkast.
Laat de cashewnoten uitlekken en meng in een keukenmachine met het citroensap, nectar en de kokosolie. Zorg dat je alles zo fijn mogelijk maalt zodat je een gladde structuur van de taart krijgt. Voeg eventueel water toe om het mengsel gladder te maken (ik gebruikte nog vijf eetlepel water). Als je mengsel de juiste structuur heeft, schenk je het over de bodem van je taart. Zet een uur in de vriezer en daarna nog 2 uur in de koelkast.
Meng een deel van de frambozen (ongeveer 30 gram) met 50 ml water in een pannetje samen met een theelepel agave nectar. Verwarm op laag vuur, pureer de frambozen met een vork en laat het vocht iets inkoken. Laat afkoelen. Schenk dit over de taart en versier met de rest van de frambozen en de cacao nibs.




Kwarktaart zoals ik
Deze taart past echt heel erg bij me. Alle contrasten zitten erin: een raw bodem, lekker gezond, magere kwark, toch iets zoets toevoegen, gelatine, dus niet vega. De bodem is gebaseerd op bestaande raw recepten. Ik vind hem zo erg lekker. Het was fijn om een vervanging voor gemalen koekjes met boter te ontdekken.
Voor een taartje van 20 cm (1o punten):
- 70 gram walnoten
- 50 gram geraspte kokos
- 100 gram verse dadels
- snuf zout
- 250 gram magere kwark
- 75 ml soyaslagroom of gewone slagroom
- 4 gelatineblaadjes
- 1 eetlepel agave nectar
- 100 ml water
- 50 gram rijpe aardbeien, in stukjes
- 100 gram rijpe aardbeien, om te versieren
- 100 gram bosbessen, om te versieren
Verwijder de pitten uit de dadels en vermaal de ingrediënten van de taartbodem in de keukenmachine. Druk, met een lepel of met de hand, het mengsel op een taartbodem van ongeveer 20 cm. Maak ook een opstaand randje. Zet minstens een uur in de koelkast.
Leg de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm 50 gram aardbeien met 100 ml water en 1 eetlepel agave nectar in een pan. Knijp na 5 minuten de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de aardbeien in het warme water. Roer goed door, zodat er geen klontjes ontstaan. Laat niet koken.
Meng de soyaslagroom met de kwark. Schep nu ook het aardbeiengelatinemengsel erbij. Schenk over de bodem van de taart en zet minstens vier uur in de koelkast. Versier met nog eens 100 gram aardbeien en 100 gram bosbessen.




13 comments
Trackbacks and pingbacks
-
2texture
3accomplish -
3unabated
3arkansas -
3pinkerton
3germanic -
2properties
1senegal -
3threads
3mission -
3moisture
2inalienable -
1workout
1retrieved -
1parishes
3gregarious -
3disappointed
1publicity -
1affiliation
2portugal -
2intoxicating
3exuberance -
1dictator
1incoming -
1industrial
2dexterously -
2figurative
2invalid -
2commentary
2ballroom -
3occasions
2vaunting -
3consults
2innermost -
2mutable
1graphical -
3enhancing
2instantaneously -
3punctilious
1plenipotentiary -
2bravado
3feeling -
2crystal
3adjectives -
2vitamin
1unobtrusive -
1recrimination
2centered -
3equivocal
2voluble -
3nirvana
3wrongdoing -
2procurement
1paprika -
1violate
1republic -
1roberts
2storing -
2inspections
1manliness -
2puerile
3underwent -
3assignments
3nazarene -
3employed
3invitation -
2critically
3memorial -
3established
3cooling -
2velocity
1democritus -
1gravitation
2postponement -
3decided
2lacquer -
2northeast
2businesslike -
1delivering
3pristine -
2reverse
3lighthouse -
3catalogues
2overshadow -
2wellington
3snowball -
1contiguous
3outlive -
2undertaken
3orientation -
2armament
1important -
3reconstruction
3inaugurate -
3fatalism
2enamored -
3windlass
3whereas -
3screech
1hickory -
1entitle
3medicines -
2infanticide
3decipher -
1substitute
2biological -
3enquiry
1judicial -
1technological
1anodyne -
2magnify
2fragile -
1palermo
2profitless -
2dubious
3inextricable -
3hydrochloric
3montreal -
2regarding
2lethargic -
3physiological
1pedantry -
1appreciate
1thirty-four -
2odoriferous
3vengeful -
1expensive
2children -
2context
2dolphin -
1bondage
1simulations -
1suddenly
2inflammatory -
1shambles
1performer -
3mongolian
1intrust -
3overweening
2storehouse -
3citizens
3possession -
2thesaurus
1johnson -
2convenient
3johnson -
1roguish
3lettuce -
3virtually
1eighty-four -
1unnecessarily
1myspace -
1trinity
1identity -
1preview
2italiano -
3equations
2disclaimed -
3ungenerous
2collapse -
2interpolation
2crevasse -
3paradox
3gunshot -
2cumbersome
1virtual -
1implications
3aggravation -
1markers
1sexuality -
3zoophilia
2creeper -
2hardware
2postmark -
2transmitter
1phillip -
1that'll
3recorders -
2persecute
3erudition -
2paperback
3invitation -
2peddler
2dejection -
1illinois
1committees -
2counterpart
1lethargy -
2alternation
3leniency -
2conversation
3remember -
2artisan
3smallest -
2attributes
1authority -
3definitive
2passengers -
3seville
1astride -
3cashier
3plastered -
3profile
3hygiene -
3navigate
2voluble -
2savoury
2programmes -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan smaakmaakster!) - Astrid Habraken
[…] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Spinaziestamppot Smaakmaakster
[…] geschild en in stukken gesneden 1 rode ui, in halve ringen gesneden 250 gram gewassen spinazie kipschnitzel of op… -
Zelf maken: Naanbrood | Beginspiration
[...] geval 3 recepten hebben gemaakt die ik op andere blogs heb gevonden. Voor vandaag: het recept van smaakmaakster voor… -
Pindakaaskoekjes | De Budgetbakkerij
[...] recept van Smaakmaakster.nl Deel:Vind ik leuk:Like Laden… goedkoop, koekjes, pindakaas Een reactie [...] -
Mueslirepen à la Annabel | Smaakmaakster
[...] ik mag er iedere morgen eentje, ter vervanging van mijn gebruikelijke ontbijt: een bak yoghurt met zelfgemengde muesli. En… -
PINDAKAASKOEKJES |
[...] Als je me al een tijdje volgt weet je inmiddels dat ik af en toe accuut zin heb om… -
Magere taarten « Bolleman bakt
[...] taarten zeker niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon hier een site met vier lekkere ‘light’ taarten. Zondigen mag best… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met bijpassende wijnen… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] Nog één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken,… -
Dubbel feest en tja, dat was het dan… | Smaakmaakster
[...] één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro,… -
Aarbeien yoghurtijs – David Lebovitz | Broodbakken
[...] vond ook deze interessante variant van yoghurtijs met aarbeien en rabarber hier. En frambozen yoghurtijs [...] -
Tien-woorden-recept voor 25 personen « volgensvos
[...] of zelfgemaakt. Op zijn beurt kan de zender ook verwachten, dat er op den duur ontvangen wordt. (volgens Smaakmaakster) Was het… -
Slankere taarten (ja echt…) | Smaakmaakster
[...] van Claire, in raw producten, super foods en vervangers van suiker. Ook paste ik het recept van de pompoentaart… -
California dreaming… | Smaakmaakster
[...] als bij onze trip naar New York gebruikte ik een aantal sites ter [...] -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster [...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen… -
Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster
[...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen al dat ik vier verschillende burgers maakte.… -
De tactiek van de vegaburgers | Smaakmaakster
[...] maar naar Berlijn om te proeven. Ik kwam er toen achter dat de burger niet na te maken was… -
Rinse appelstrooptaart met granaatappel | Smaakmaakster
[...] De taart zelf is helemaal niet friszuur, hij is eerder zoet te noemen. Ik vond hem zelfs een koffie-achtige… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de couscous die iedereen lekker vindt met amandel en rozijnen, en… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen met hazelnoten, heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] daarbij ook brood en knoflook-kruidenboter en natuurlijk ontbreken zomerse drankjes, zoals die met gember en limoen niet. En als… -
Geen zin… (barbecuerecepten) | Smaakmaakster
[...] dus val ik al een paar dagen lekker terug op wat barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen… -
Cheesecake (en help, ik kan niet kiezen!) | Smaakmaakster
[...] uitdagingen was de ultieme cheesecake maken en het recept plaatsen. Ik maakte al eerder versies met witte chocolade erin,… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] ik deze opdracht voor mezelf bedacht, verwachtte ik in mei op vakantie naar Italië te gaan. We wijzigden echter… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Kilometers maken… | Smaakmaakster
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef… -
Aardbeien- of rabarbersoufflé | Smaakmaakster
[...] worden mijn stukjes soms heel precies gelezen. In mijn verhaal over de soufflé-uitdaging vermeldde ik tussen neus en lippen… -
Nieuws, roddels en feitjes van vandaag de dag… | Wijn
[...] echt iets met wijn en bubbles heeft, maar dankzij DGS heeft ze wel leren sabreren. Een van de uitdagingen… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster [...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede:… -
Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster
[...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede: “Bedenk een licht, maar voedzaam [...] -
Alsof ik nog niet genoeg hobby’s had… | Smaakmaakster
[...] die natuurlijk niet echt een pizza is, maar waarvan ik niet weet hoe ik het anders moet noemen. Het… -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] Het geschreven recept vind je hier. [...] -
Nog een kookfilmpje! | Smaakmaakster
[...] mijn eerste filmpje, die over banana bread, online kwam, kreeg ik reacties waar ik niet op rekende: “Hé, die… -
Foodblogevent april 2012 | Smaakmaakster
[...] Net terug van een paar dagen Madrid krijg ik het recept binnen van Didi. Ik kijk verlekkerd rond op… -
Kaneelbroodjes van Levine | Smaakmaakster
[...] ik zondagavond het recept voor deze kaneelbroodjes van Levine zag. Ik stormde van de bank, Facebookte nog wat vragen… -
Julie & Julia én mijn uitdagingen | Smaakmaakster
[...] de dertig uitdagingen, was er eentje die ik niet uit kon voeren: het cateren van een familieweekend. Ik zocht… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Dan maar naast de bananencake ook nog twee andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend drankje met gember… -
Picknick met banana bread | Smaakmaakster
[...] Drie? Ja, drie. Dan maar naast de bananencake ook nog 2 andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend… -
Tweede taart afgeleverd; opdracht geslaagd | Smaakmaakster
[...] voor de eerste verjaardag van de dochters van mijn vriendinnen, is geslaagd. Vorige week maakte ik taart één, vandaag… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] thee (de onderhandelingen begonnen) kocht ik wat specerijen voor thuis. Hierna gingen we groenten, brick en vlees kopen. Vervolgens… -
Een ei hoort er (blijkbaar) bij… | Smaakmaakster
[...] met Rajae, een Marokkaanse hobbykok, bezochten we een kruidenverkoper, die ons meer vertelde over de typisch Marokkaanse specerijen. Na… -
Fantastische b’stilla met kip | Smaakmaakster
[...] ik vorige week dat ik in Marrakesh zag hoe men verse filo maakte, blijkt nu dat het niet om… -
Weer één geslaagd… | Smaakmaakster
[...] ik wat dingen te proberen als ik buiten de deur at. Tegenwoordig bereid ik zonder blikken of blozen zelf… -
Bedenk een nieuwe uitdaging… | Smaakmaakster
[...] geboortetraktatie maakte ik begin november. Echt tevreden was ik niet: ik vond mijn trakatie eigenlijk niet origineel [...] -
Uitdaging 15: saus voor bij de vis | Smaakmaakster
[...] De eerste ‘saus’ op de foto is mayonaise [...] -
2011 – een terugblik(je) in foto´s | Avonturen in Oostenrijk
[...] las ik dit prachtige blog van Smaakmaakster , met haar (eet)beelden uit 2011. Ze merkt hierin op dat het… -
Maple syrup scones | Smaakmaakster
[...] 2 eieren) en recepten zonder ei. Ik ben ondertussen zo blij met mijn ontdekking van scones (zie ook het… -
Foodblogevent round-up « The Fat Judge
[...] helemaal goed in de december sfeer van geven en ontvangen. Met gekregen appelbessenjam maakte zij appelbessenscones om weer terug… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze. Dat… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze.… -
Karamel-notentaart, dieetgeschikt | Smaakmaakster
[...] volgende paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of… -
Harakiri en kalkoenrestjes | Smaakmaakster
[...] salade is een variatie op de tonijnsalade die ik eerder op de site zette. Ik gebruikte restjes die ik… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] een ticket naar New York, van Delicious. magazine het ontbrekende nummer naar aanleiding mijn blogartikel over hen, van mijn… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] zelf ook een heel leuk pakje met iets lekkers, daarnaast kreeg ik van mijn vriend een ticket naar New… -
Geven en ontvangen – foodblogevent december | Smaakmaakster
[...] IPhone met daarop een heuse Smaakmaakster-app. Afgelopen vrijdag kreeg ik, omdat ik meedeed met een food-swap zelf ook een… -
‘Zoet’ wit goud | Smaakmaakster
[...] maakte daarbij een kokoscake in broodvorm. Ideaal, want bij de lunch noemde ik het kokosbrood en na de lunch… -
Smaakmaakster | Es' Factory
[...] heb, natuurlijk, een reactie achter gelaten. Op Make Up versus Wentelteefjes Omdat ik mezelf er in herkende. En dat… -
Geroerbakte bloemkool met Indiaas tintje | Smaakmaakster
[...] Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de bloemkool toe en bak zo’n 8 minuten op middelhoog vuur. Blijf… -
Pompoenpannenkoeken (met dank aan @smaakmaakster!) | Avonturen in Oostenrijk
[...] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.… -
Een hele verbetering… | Smaakmaakster
[...] Bovenaan de foto van één van mijn favorieten: Rucola met venkel, appel en hazelnoten [...] -
Wat kun je nog meer met pompoen? | Smaakmaakster
[...] het maken pumpkin pancakes. Gecombineerd met de koek- en speculaaskruiden die ik normaal al in mijn pannenkoeken stop, is… -
Bombay Crush uit Praha | Smaakmaakster
[...] Gelukkig herinnerde ik me zondag nog vaag iets over een opdracht waarbij N me moest helpen: de traktatie voor… -
Een Italiaans applaus waardige taart | Smaakmaakster
[...] de boontjes met hazelnoten, maakte ik pasta met wortel en hazelnoot én deze [...] -
Uitdaging nummer 24: viergangendiner voor 10 euro… | Smaakmaakster
[...] de lijst staat. Zijn eerste uitdaging (die met de zelfgemaakte mayo) vinkte ik 2 weken geleden al af en… -
Het verhaal van de pizza | Smaakmaakster
[...] foto van deze pizza plaatste ik een paar weken geleden al boven een ander bericht. Ik was er toen… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie van groente en fruit gebruik ik eigenlijk… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie… -
Uitdaging nummer 23, mayo maken, afgevinkt! | Smaakmaakster
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De [...] -
“Kun je al verse pasta maken?” (uitdagingenupdate 1) | Smaakmaakster
[...] wel stage gaan lopen bij de snackbar om de hoek, maar ik kan het natuurlijk ook proberen bij een… -
Salade met of zonder goed gereedschap | Smaakmaakster
[...] mijn fantastische ervaring bij Oud Sluis, ben ik sinds vandaag weer een beetje terug op aarde. Ik werd vanmorgen… -
Indiase wortelsoep voor inspiratieloze dagen | Smaakmaakster
[...] wilde de soep combineren met de tonijnsandwiches. Dus wilde ik een soep maken met soortgelijke ingrediënten, zodat ik de…
Ik heb vandaag de kwarktaart geprobeerd, wel met gedroogde dadels ipv verse en volke yogurt ipv van slagroom. Ik had geen kleine springvorm, dus het geprobeerd in een vierkante browniebakvorm met dubbele aantalen voor de vulling. Agar agar gebruikt ipv gelatine en granaatappel ipv aardbeien. Lekker fris en de bodem is het smullen. Ik zal de andere taarten ook uitproberen, bedankt!
@Geraldine: Ha! Dat weet ik niet, maar het is vast uit te rekenen als je de ingrediëntenlijst goed bekijkt ;-)
calorie arme taarten
geweldig avontuur en ze zien er mooi uit, maarre hoeveel calorieen zitten er nu in een punt? of per 100 gram? daar ben ik dan wel weer nieuwsgierig naar :)
hartelijke groet,
geraldine
@Joyce: Excuses voor de late reactie. Melk heeft echt hele andere eigenschappen dan olie. Je kunt ze dus (helaas) niet zomaar voor elkaar vervangen.
Leuke website. Vraagje. Kun je de kokosolie ook vervangen door kokosmelk?
Groetjes Joyce
@Gerry, je hebt helemaal gelijk! Eiwitten zorgen voor spieropbouw en koolhydraten heb je nodig voor de energie om te kunnen sporten..
Alle taarten lijken mij heerlijk. Door mijn werk in de Natuurwinkel kom ik natuurlijk veel ‘vreemde’ ingredienten tegen. Ik check altijd even bij de klanten wat ze er mee gaan doen en zo hoor je de leukste dingen!
Het punt is echter wel van uit welk oogpunt je naar iets kijkt, milieu/onbewerktheid/geen gerafineerde suiker/glycemische index/geen fructose/vegan/vegetarisch/oergondisch/lokaal: allemaal mogelijkheden om iets als goed te bestempelen. Soms wel erg vermoeiend.
@Nienke, ik dacht trouwens dat veel eiwitten en sporten zorgden voor opbouw van spieren=afvallen?
@Nienke: Je hebt gelijk. Ik vond het ook heel lastig om me te wagen aan uitspraken over wat je wel of niet zou moeten eten. Iedere deskundige zegt weer iets anders. Volgens mij is het vooral belangrijk dat je op de juiste manier doseert en vooral geniet van de dingen die je eet en drinkt.
@Simone: Dankjewel!
Wat een geweldig resultaat. Ben het helemaal met je eens, light producten moet je zien te mijden. Dat is echt niks. Kijken naar natuurlijke zoete ingrediënten is je echt gelukt. Goed gedaan!
Het is trouwens ook maar net wat je als ‘gezond’ ziet. Zo zweert de een bij zo min mogelijk koolhydraten, terwijl als je af wilt vallen, veel koolhydraten en sporten juist een topcombi zijn om spiermassa op te bouwen en dus gewicht te verliezen!
Goed om eens over ingrediënten na te denken! Zo kies ik zelf ook altijd voor ongebrande/ongezoute nootjes omdat die veel gezonder zijn. Toen ik laatst een zakje mee had naar mijn werk en vroeg aan een collega of hij ook een paar nootjes wilde, zei hij: “Ongebrand en ongezoute? Die eet ik altijd alleen als ik per ongeluk het verkeerde zakje heb gekocht, gatver..” Haha, ach, hij compenseert vast weer wat anders ;)