Zou Rens Kroes zelf ook met haar handen in de plakkerige dadels zitten, haar kraan ermee onder smeren en de vloer moeten stofzuigen nadat ze deze balletjes heeft gemaakt? Op de foto’s (begeleid door teksten als ‘Good things take time’) in haar boek dartelt ze in mooi ondergoed en dito pyjama door de keuken. Daarmee wekt ze niet echt de indruk dat ze haar handen vuilmaakt aan deze snackballetjes. Ook de dames van The Green Happiness zie ik blij, in ultrakorte broekjes op de fiets, in de keuken of door een weiland huppelen. Maar niet met gore handen de kraan opendraaien en de helft van de ingrediënten op de grond laten vallen.
Al maanden zie ik foto’s en recepten van gezonde snackballetjes voorbij komen. Eerst die van Rens Kroes en nu weer die van the Green Happiness. Ik ben wat huiverig voor receptschrijvers die claimen dat hun recepten erg goed en gezond voor je te zijn. Ja, natuurlijk zijn deze balletjes gezonder dan een pak kano’s of roze koeken. Maar niet gezonder dan niet snoepen, wat noten of fruit eten. En drie verschillende suikervervangers in plaats van suiker in één recept gebruiken, geven je misschien een goed gevoel, maar maken het echt niet beter voor je lijf. Dat het gebruik van zogenaamde super foods niet zoveel uithaalt is al aangetoond. Bovendien zijn de ingrediënten in veel recepten ook nog eens erg duur, waardoor zogenaamd gezond eten iets elitairs lijkt te worden.
Maar goed. Ik ben blij dat meer mensen door Rens en haar opvolgers toch bewuster zijn gaan eten en variëren. En die balletjes zijn gewoon lekker en ik had alle ingrediënten in huis. Ik maakte ze iets kruidiger door de thee, gember, kardemom en kaneel toe te voegen. In het recept van Rens gaat 60 gram kokosolie (heeft ze daar aandelen in?), terwijl een eetlepel echt wel genoeg is.
Snackballetjes a la Rens Kroes en de Green Happiness
Voor ongeveer 15 balletjes:
– 150 gram dadels, ontpit, grof gehakt
– zakje Earl Grey thee
– 100 ml kokend water
– 100 gram gemengde ongezouten geroosterde noten:bijv. amandelen/hazelnoten/cashew
– 4 eetlepels sesamzaad, geroosterd
– 2 eetlepels cacao
– 1 eetlepel kokosolie
– 3 eetlepels kokosrasp (verdeeld!)
– halve theelepel gemberpoeder
– mespunt kardemom
– mespunt kaneel
– snuf zout
Week de dadels een kwartier in het gekookte water met het theezakje.
Hak de gemengde noten in een mixer (niet tot poeder). Vermeng met de sesam, cacao kokosolie, 1 eetlepel kokosrasp, gember, kardemom, kaneel en het zout. Doe de dadels in een zeef en druk het vocht eruit. Vermeng met de andere ingrediënten.
Draai er balletjes van ter grootte van een grote knikker. Strooi de twee overige lepels kokosrasp op een schaaltje en draai daar de balletjes door. Laat in de koelkast opstijven.