Twee weken Cuba. Iedere avond rijst, bonen, wortel, cassave, kip, kreeft, krokodil (!) en weinig kruiden werden een feestje met mojito’s van het huis, oftewel de casa particulares waar we verbleven. Rum uit de staatswinkel was erg goedkoop, er gingen dus wat flessen Havana Club in de koffer mee naar huis. Afgelopen donderdag hadden we, op aandringen van een vriendin, een mojito-avond thuis.
Omdat de rijst, bonen en kip inmiddels mijn neus uitkwamen, wilde ik er iets anders bij maken. Het werden gevulde Mexicaanse tortilla’s en de koeken (wraps) blijken belachelijk simpel zelf te maken. Dat maken kost je ongeveer net zoveel tijd als naar de winkel gaan, zo’n pak kopen, het pakje openknippen en ze opwarmen in de magnetron, maar ze smaken honderd keer lekkerder. Probeer het een keer.
Voor 8 kleine Mexicaanse tortilla’s
Recept van The Cafe Sucre Farine
- 1,5 kop (gewone) bloem
- halve theelepel zout
- halve theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- halve kop lauwwarm water
Meng bloem, zout en bakpoeder in een kom. Meng met een mixer met deeghaken de olie en het water erdoor, net zolang tot je één bol deeg hebt (dat moet lukken in iets meer dan een minuut). Is het deeg te nat, voeg dan meer bloem toe. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Maak er bolletjes van. Leg ze op een bebloemd vlak op je aanrecht en dek af met folie. Laat 15 minuten rusten.
Zorg dat er voldoende bloem op je werkvlak, handen en deegroller zit en rol het deeg zo dun mogelijk uit, tot je een cirkel hebt van 15-17 centimeter.
Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Leg daarin het deegrondje (je gebruikt dus geen olie of boter). Na ongeveer een minuut zie je bubbeltjes op de tortilla ontstaan, draai dan de tortilla om en bak nog 30 seconden. Leg in een bakje, afgedekt met deksel, terwijl je de andere tortilla’s bakt. Draai het vuur lager als er te snel donkere plekken ontstaan en hoger wanneer het langer dan een minuut duurt voor er bubbeltjes op komen.
Mojito’s
Uiteraard kun je verschillende variaties bedenken op de mojito. Dit is de manier waarop wij hem meestal van onze gastheren en vrouwen in Cuba kregen.
Vul één longdrinkglas met
- twee takjes munt
- een theelepel rietsuiker (samen met de munt aanstampen, om de smaak los te krijgen)
- een centimeter verse limoensap
- twee centimeter rum
- aanvullen met bruiswater en
- ijsblokjes
- schijfje limoen toevoegen