Dit jaar is bedoeld om zoveel mogelijk te leren over eten en drinken. En dat lukt. Want sinds de start van smaakmaakster.nl, zo’n twee maanden geleden, heb ik al enorm vaak gedacht: goh, dat wist ik niet en: oh, dat is handig om te weten, maar vooral: als ik dat eens eerder wist…
Ik schrijf het ook in mijn berichten…
“Ik dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ”
“Ik haat pastasalade, maar nu…
“De combinatie van groente en fruit gebruik ik eigenlijk nooit, maar nu…
Aan deze serie wil ik toevoegen…
“Mayonaise maken is helemaal niet moeilijk, dus…”
Nummer 23 van de opdrachtenlijst was het maken van mayonaise. Vrijdag ging ik hiermee aan de slag. Ik las eerst verschillende recepten. Daarna keek ik filmpjes op YouTube. Gordon Ramsey gebruikte een keukenmachine, anderen klopten de mayo met de hand. Ik vond dat deze opdracht zo ambachtelijk mogelijk uitgevoerd moest worden en dus koos ik voor de ouderwetse garde. Alle ingrediënten had ik in huis. Nu kon alleen het weer alles nog verpesten, want het onweerde vrijdagmorgen heel hard. En onweer, dat was dus slecht voor je mayonaise. Het zou ervan gaan schiften.
Ik had voor de zekerheid drie dozen eieren klaarstaan, voor de keren dat het zou mislukken.
Het was echt doodsimpel. Er viel niks. Er schiftte niks. Alles wilde binden. De smaak was goed.
We maakten er zelf frietjes bij. Ook dat had ik ook nog nooit gedaan. En sla, simpele rucola met tomaat en een dressing. En ik bakte een biefstukje.
Classic.
Mayonaise en friet maken is echt helemaal niet moeilijk
Mayonaise:
- 2 eidooiers (de eiwitten kunnen weg)
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- 200 ml zonnebloemolie
- peper en zout
- sap van een halve citroen
Tijdens het kloppen van de mayonaise gebruik je één hand voor het kloppen en eentje om de olie te schenken. Als je wilt voorkomen dat je kom gaat draaien, kun je er het beste een natte doek onder leggen. Of iemand vragen de kom vast te houden terwijl je klopt…
Klop de dooiers met de mosterd door elkaar.
Voeg de zonnebloemolie langzaam toe, terwijl je blijft kloppen. Als alles gemengd is en je ziet dat er een mayonaise is ontstaan, ga je de mayo op smaak brengen. Voeg peper en zout naar smaak toe en knijp de citroen boven de mayonaise uit.
Klaar. Makkelijk, toch?
En de frieten.
Voor 4 personen (tenzij je heel veel eet):
- 2 kilo grote kruimige aardappelen
- frituurvet op plantaardige basis
- zout
- water
Verder:
- schilmesje
- schone theedoeken
- frituurpan
- kommen
- keukenpapier
Schrap de aardappelen een beetje schoon. Helemaal schillen is niet nodig. De schil geeft juist een lekkere smaak.
Snijd de aardappelen in plakken van ongeveer 1 cm dik en snijd daarna de frietjes, van ongeveer een centimeter breed. Doe alles in een grote kom met water en veel zout. Het zout zorgt ervoor dat het vocht aan de aardappelen onttrekt en dat de frietjes knapperig worden. Laat dit even staan, het liefst meer dan een uur.
Verwarm de frituurpan op 160 graden. Droog de friet met een schone theedoek en bak de friet (in 2 of meer delen) zo’n 8 minuten tot ze gelig worden. Haal ze uit de frituurpan en doe ze in een kom waarin wat keukenpapier ligt, zodat ze minder vet worden. Laat afkoelen. Verhoog de temperatuur van de frituurpan naar 185 graden. Bak de frietjes in zo’n 3/4 minuten af tot ze knapperig en licht bruin zijn. Doe ze opnieuw in een kom met keukenpapier en bestrooi met zout.
Oh ja, de mayo kun je een paar dagen bewaren.
Oh ja 2, ik ben aan het oefenen met mijn ‘nieuwe’ camera, dus niet alle foto’s zijn even scherp.
Oh ja 3, je kunt natuurlijk allemaal variaties op de mayo maken. Ik heb nu al zin in knoflookmayo, olijfoliemayo, kruidenmayo, …
3 comments
Trackbacks and pingbacks
3accomplish
3arkansas
3germanic
1senegal
3mission
2inalienable
1retrieved
3gregarious
1publicity
2portugal
3exuberance
1incoming
2dexterously
2invalid
2ballroom
2vaunting
2innermost
1graphical
2instantaneously
1plenipotentiary
3feeling
3adjectives
1unobtrusive
2centered
2voluble
3wrongdoing
1paprika
1republic
2storing
1manliness
3underwent
3nazarene
3invitation
3memorial
3cooling
1democritus
2postponement
2lacquer
2businesslike
3pristine
3lighthouse
2overshadow
3snowball
3outlive
3orientation
1important
3inaugurate
2enamored
3whereas
1hickory
3medicines
3decipher
2biological
1judicial
1anodyne
2fragile
2profitless
3inextricable
3montreal
2lethargic
1pedantry
1thirty-four
3vengeful
2children
2dolphin
1simulations
2inflammatory
1performer
1intrust
2storehouse
3possession
1johnson
3johnson
3lettuce
1eighty-four
1myspace
1identity
2italiano
2disclaimed
2collapse
2crevasse
3gunshot
1virtual
3aggravation
1sexuality
2creeper
2postmark
1phillip
3recorders
3erudition
3invitation
2dejection
1committees
1lethargy
3leniency
3remember
3smallest
1authority
2passengers
1astride
3plastered
3hygiene
2voluble
2programmes
[…] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.…
[…] geschild en in stukken gesneden 1 rode ui, in halve ringen gesneden 250 gram gewassen spinazie kipschnitzel of op…
[...] geval 3 recepten hebben gemaakt die ik op andere blogs heb gevonden. Voor vandaag: het recept van smaakmaakster voor…
[...] recept van Smaakmaakster.nl Deel:Vind ik leuk:Like Laden… goedkoop, koekjes, pindakaas Een reactie [...]
[...] ik mag er iedere morgen eentje, ter vervanging van mijn gebruikelijke ontbijt: een bak yoghurt met zelfgemengde muesli. En…
[...] Als je me al een tijdje volgt weet je inmiddels dat ik af en toe accuut zin heb om…
[...] taarten zeker niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon hier een site met vier lekkere ‘light’ taarten. Zondigen mag best…
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés…
[...] bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés…
[...] de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met bijpassende wijnen…
[...] met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren,…
[...] maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken…
[...] jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een Hollandse maaltijd met moderne twist…
[...] van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau…
[...] wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken, een…
[...] paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database…
[...] 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten…
[...] vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden,…
[...] bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de…
[...] meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel…
[...] maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij…
[...] maaltijd met moderne twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s…
[...] op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen,…
[...] barbecue bereiden, de Gateau Mariëtte namaken, glutenvrij koken, calorie-arme taarten bakken, een vis vangen, orgaanvlees bereiden, een 6-gangenmenu met…
[...] vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse pasta maken, de ultieme cheesecake bedenken, een database van mijn…
[...] mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart…
[...] keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro, geboortetraktatie…
[...] Nog één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10…
[...] bedenken, een database van mijn recepten maken, stage lopen in de keuken van een restaurant, vegaburgers bedenken, Turkse barbecue…
[...] twist maken, sushi bereiden, verjaardagstaarten met marsepein versieren, paella maken, vloggen,soufflés laten lukken, sabreren, betere foodfoto’s leren maken, verse…
[...] bedenken, wijncursus volgen, Zeeuwse maaltijd bereiden, jachtschotel van plaatselijk wild, ijstaart maken, recepten met vergeten groenten bedenken, vissauzen bedenken,…
[...] één keer, mijn uitdagingen op volgorde van uitvoeren: meedoen met een foodblogevent, mayonaise maken, 4 gangen voor 10 euro,…
[...] vond ook deze interessante variant van yoghurtijs met aarbeien en rabarber hier. En frambozen yoghurtijs [...]
[...] of zelfgemaakt. Op zijn beurt kan de zender ook verwachten, dat er op den duur ontvangen wordt. (volgens Smaakmaakster) Was het…
[...] van Claire, in raw producten, super foods en vervangers van suiker. Ook paste ik het recept van de pompoentaart…
[...] als bij onze trip naar New York gebruikte ik een aantal sites ter [...]
[...] Nog meer vegaburgers! | Smaakmaakster [...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen…
[...] week rondde ik de uitdaging van de vegaburgers af. Ik vertelde toen al dat ik vier verschillende burgers maakte.…
[...] maar naar Berlijn om te proeven. Ik kwam er toen achter dat de burger niet na te maken was…
[...] De taart zelf is helemaal niet friszuur, hij is eerder zoet te noemen. Ik vond hem zelfs een koffie-achtige…
[...] heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de couscous die iedereen lekker vindt met amandel en rozijnen, en…
[...] barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen met hazelnoten, heerlijke, frisse garnalen (van de barbecue) met mango, de…
[...] daarbij ook brood en knoflook-kruidenboter en natuurlijk ontbreken zomerse drankjes, zoals die met gember en limoen niet. En als…
[...] dus val ik al een paar dagen lekker terug op wat barbecueklassiekers van eigen site: een salade met sperziebonen…
[...] uitdagingen was de ultieme cheesecake maken en het recept plaatsen. Ik maakte al eerder versies met witte chocolade erin,…
[...] ik deze opdracht voor mezelf bedacht, verwachtte ik in mei op vakantie naar Italië te gaan. We wijzigden echter…
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef…
[...] dan 1000 kilometer reed ik deze week voor mijn 30 uitdagingen. Over mijn bezoek aan Rijswijk en Almere schreef…
[...] worden mijn stukjes soms heel precies gelezen. In mijn verhaal over de soufflé-uitdaging vermeldde ik tussen neus en lippen…
[...] echt iets met wijn en bubbles heeft, maar dankzij DGS heeft ze wel leren sabreren. Een van de uitdagingen…
[...] Foodblogevent round-up (the winnaar is…) | Smaakmaakster [...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede:…
[...] dan twintig inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van mijn vraag/smeekbede: “Bedenk een licht, maar voedzaam [...]
[...] die natuurlijk niet echt een pizza is, maar waarvan ik niet weet hoe ik het anders moet noemen. Het…
[...] Het geschreven recept vind je hier. [...]
[...] mijn eerste filmpje, die over banana bread, online kwam, kreeg ik reacties waar ik niet op rekende: “Hé, die…
[...] Net terug van een paar dagen Madrid krijg ik het recept binnen van Didi. Ik kijk verlekkerd rond op…
[...] ik zondagavond het recept voor deze kaneelbroodjes van Levine zag. Ik stormde van de bank, Facebookte nog wat vragen…
[...] de dertig uitdagingen, was er eentje die ik niet uit kon voeren: het cateren van een familieweekend. Ik zocht…
[...] Dan maar naast de bananencake ook nog twee andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend drankje met gember…
[...] Drie? Ja, drie. Dan maar naast de bananencake ook nog 2 andere hapjes: de frisse mangosalade en een verfrissend…
[...] voor de eerste verjaardag van de dochters van mijn vriendinnen, is geslaagd. Vorige week maakte ik taart één, vandaag…
[...] thee (de onderhandelingen begonnen) kocht ik wat specerijen voor thuis. Hierna gingen we groenten, brick en vlees kopen. Vervolgens…
[...] met Rajae, een Marokkaanse hobbykok, bezochten we een kruidenverkoper, die ons meer vertelde over de typisch Marokkaanse specerijen. Na…
[...] ik vorige week dat ik in Marrakesh zag hoe men verse filo maakte, blijkt nu dat het niet om…
[...] ik wat dingen te proberen als ik buiten de deur at. Tegenwoordig bereid ik zonder blikken of blozen zelf…
[...] geboortetraktatie maakte ik begin november. Echt tevreden was ik niet: ik vond mijn trakatie eigenlijk niet origineel [...]
[...] De eerste ‘saus’ op de foto is mayonaise [...]
[...] las ik dit prachtige blog van Smaakmaakster , met haar (eet)beelden uit 2011. Ze merkt hierin op dat het…
[...] 2 eieren) en recepten zonder ei. Ik ben ondertussen zo blij met mijn ontdekking van scones (zie ook het…
[...] helemaal goed in de december sfeer van geven en ontvangen. Met gekregen appelbessenjam maakte zij appelbessenscones om weer terug…
[...] dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze. Dat…
[...] paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of deze.…
[...] volgende paar dagen ;-)) een salade in plaats van pasta of een volledige rijsttafel. Bijvoorbeeld deze of deze of…
[...] salade is een variatie op de tonijnsalade die ik eerder op de site zette. Ik gebruikte restjes die ik…
[...] een ticket naar New York, van Delicious. magazine het ontbrekende nummer naar aanleiding mijn blogartikel over hen, van mijn…
[...] zelf ook een heel leuk pakje met iets lekkers, daarnaast kreeg ik van mijn vriend een ticket naar New…
[...] IPhone met daarop een heuse Smaakmaakster-app. Afgelopen vrijdag kreeg ik, omdat ik meedeed met een food-swap zelf ook een…
[...] maakte daarbij een kokoscake in broodvorm. Ideaal, want bij de lunch noemde ik het kokosbrood en na de lunch…
[...] heb, natuurlijk, een reactie achter gelaten. Op Make Up versus Wentelteefjes Omdat ik mezelf er in herkende. En dat…
[...] Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de bloemkool toe en bak zo’n 8 minuten op middelhoog vuur. Blijf…
[...] 30 uitdagingen gemaakt op het gebied van eten en koken. Afgelopen week twitterde / blogde zij over pompoen pancakes.…
[...] Bovenaan de foto van één van mijn favorieten: Rucola met venkel, appel en hazelnoten [...]
[...] het maken pumpkin pancakes. Gecombineerd met de koek- en speculaaskruiden die ik normaal al in mijn pannenkoeken stop, is…
[...] Gelukkig herinnerde ik me zondag nog vaag iets over een opdracht waarbij N me moest helpen: de traktatie voor…
[...] de boontjes met hazelnoten, maakte ik pasta met wortel en hazelnoot én deze [...]
[...] de lijst staat. Zijn eerste uitdaging (die met de zelfgemaakte mayo) vinkte ik 2 weken geleden al af en…
[...] foto van deze pizza plaatste ik een paar weken geleden al boven een ander bericht. Ik was er toen…
[...] was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie van groente en fruit gebruik ik eigenlijk…
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De combinatie…
[...] dacht altijd dat koude soep niet lekker was, maar nu … ” “Ik haat pastasalade, maar nu… “De [...]
[...] wel stage gaan lopen bij de snackbar om de hoek, maar ik kan het natuurlijk ook proberen bij een…
[...] mijn fantastische ervaring bij Oud Sluis, ben ik sinds vandaag weer een beetje terug op aarde. Ik werd vanmorgen…
[...] wilde de soep combineren met de tonijnsandwiches. Dus wilde ik een soep maken met soortgelijke ingrediënten, zodat ik de…