Als ik boodschappen doe, vind ik het leuk om dingen mee te nemen die ik niet ken. Thuis kijk ik dan wat ik ermee klaar kan maken. In de afgelopen maand waren Delcorf appelen, een oogmeloen en een rare peersoort aan de beurt. Postelein kwam ik al een paar keer tegen. Het zag eruit als veldsla, maar dan steviger en met dikkere, langere steeltjes en iets kleinere blaadjes.
Eén van de opdrachten is het bereiden van vijf vergeten groenten en daarvan de recepten plaatsen. Of postelein een officiële vergeten groente is, weet ik niet, maar ik kende het niet echt, en dus telt het. Soms moet je de regels een klein beetje aanpassen om te winnen.
De postelein bleek bleek ook qua smaak anders dan andere slasoorten. Op zoek naar recepten zag ik dat er van alles mee te maken viel. Ik koos ervoor om een salade te maken die lijkt op de Turkse tomatensalade die ik eerder maakte. De rest van de postelein gebruikte ik voor een soep.
Ik zou de salade niet met de soep eten, want dat is net iets teveel postelein in één keer. Wij aten de salade bij de barbecue en de soep bij een tosti. Een tosti met kipfilet, kaas en curry. Jeeh!
Posteleinsalade
Voor 4 personen:
Dressing:
- 50 ml yoghurt
- 1 kleine teen knoflook
- 1 theelepel gember
- 1 eetlepel citroensap
- snuf cayennepeper
Salade:
- 250 gram postelein, gewassen
- stuk komkommer van ongeveer 10 cm
- 10 kerstomaatjes, in kwarten
- 1 bosuitje, fijngesneden
- 2 eetlepels fijngesneden munt
- 2 eetlepels fijngesneden krulpeterselie
Meng voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje. Zet koud weg.
Snijd de postelein in grove stukken. Snijd de komkommer in blokjes. Meng de postelein, komkommer, tomaat , bosui en kruiden. Gebruik zoveel dressing als je lekker vindt.
Posteleinsoep
Voor een pan soep:
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 kleine sjalotten in stukjes
- 1 courgette in blokjes
- 200 gram postelein, grof in stukken gesneden
- 1 blokje kippen- of groentenbouillon
- 1000 ml kokend water
- handjevol verse basilicum
- peper en zout
Verder:
- staafmixer
- oven
Garnering:
- boterham
- verse Parmezaanse kaas
Verwarm de olijfolie in een soeppan. Voeg de sjalot toe en bak tot hij glazig is. Voeg de courgette toe. Bak een minuut of 5 tot de courgette iets zachter is en schep regelmatig om. Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Voeg de postelein toe. Kook een paar minuten. Voeg de basilicum toe. Roer om tot het geslonken is en pureer met de staafmixer. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Voor de garnering… Verwarm de gril van de oven op de hoogste stand voor. Doe op een stukje brood (bijvoorbeeld in een vormpje gesneden) een eetlepel Parmezaanse kaas. Leg op een rooster in de oven en rooster tot de kaas gesmolten is. Serveer de soep met een stukje brood.