Ik plaats nu al een tijdje geen recepten meer op mijn blog. Dat zorgt ervoor dat ik me regelmatig suf zoek naar “dat ene recept wat ik een tijdje geleden klaarmaakte, dat wat zo lekker was, dat ergens in het voor-, nee, het najaar in delicious./de Allerhande/op de website van… stond.”
Oftewel, het is tijd dat ik weer eens wat recepten op mijn site zet, zodat ik ze gemakkelijker kan vinden. Ik begin met die van zoete-aardappelsoep, al een paar maanden een hit hier in huis.
Zoete-aardappelsoep (soms, als ik daar zin in heb) met gebakken uien
Uit delicious. oktober 2013
Voor 4 kommen soep:
2 eetlepels olijfolie
2 cm gemberwortel, geraspt
2 tl (samen) gemalen kaneel/kerrie/komijn
1 teen knoflook
1 eetlepel abrikozenjam
500 gram zoete aardappel, in blokjes
halve winterwortel, in blokjes
500 ml groentebouillon
Evt:
1 rode ui, in ringen
(2 el salieblaadjes)
Verhit de olie in een soeppan. Bak daarin een minuut de gember en voeg de specerijen en knoflook toe. Bak nog één minuut, voeg de abrikozenjam toe en bak nog eens een minuut. Voeg de zoete aardappel, de wortel en de bouillon toe. Doe de deksel op de pan. Kook ongeveer een kwartier. Mix daarna de soep zo glad mogelijk met een staafmixer. Voeg peper en zout naar smaak toe. Als je de soep te dik vindt, voeg dan meer water toe.
Bak de uiringen in 8-10 minuten krokant in een eetlepel olijfolie. Schep de soep in kommen en serveer met de uiringen en de salie.